ABWR-reaktor
Reaktortank til ABWR-reaktoren. 1: Reaktorkjerne, 2: Kontrollstaver, 3: Vannpumpe, 4: Damprør til turbin, 5: Kjølevann til reaktorkjerne
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

ABWR er en avansert kokvannsreaktor som er utviklet av GE Hitachi i samarbeid med Toshiba. Reaktoren regnes for å være den første tredjegenerasjonsreaktor som er bygd og satt i kommersiell drift.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for Advanced Boiling Water Reactor

Kokvannsreaktoren (BWR) er den nest vanligste lettvannsreaktoren som er i bruk etter trykkvannsreaktoren. ABWR har samme prinsipielle oppbygging som forgjengeren der dampen som produseres i reaktorkjernen brukes direkte i en dampturbin uten å gå veien om en sekundær kjølekrets. I sin standardversjon vil et kjernekraftverk med denne reaktoren kunne produsere elektrisk energi med en ytelse på 1,35 GW, og med en termisk virkningsgrad på 34 prosent.

Reaktoren er konstruert med en rekke mindre tekniske forbedringer sammenlignet med kokvannsreaktoren BWR. Det gjelder i særlig grad forhold knyttet til driftsregulering og sikkerhet, som blant annet omfatter en forsterket reaktorinnkapsling for å hindre uønsket utslipp ved uhell, og ekstra nødkjølesystemer.

Den første reaktoren av denne typen ble satt i drift ved Kashiwazaki- Kariwa kjernekraftverk i Japan i 1996. Til nå er fire ABWR-reaktorer i produksjon i Japan. Reaktoren ble sertifisert for salg i USA i 1997, men planer om å bygge to reaktorer i South Texas kjernekraftverk ble kansellert. Arbeidet med å føre opp to nye reaktorer av denne type i Japan startet i 2005, men etter Fukushima-ulykken i 2011, ble arbeidet innstilt. To nye reaktorer ble skulle også bygges i Taiwan, men også dette prosjektet er stilt i bero.

Søknad om å få reaktoren sertifisert i Storbritannia ble sendt i 2013, som en oppfølging av initiativet til Horizon Nuclear Power om å bygge nye kjernereaktorer ved de nedlagte kjernekraftverkene Wylfa og Oldbury. Etter at det japanske selskapet Hitachi trakk seg fra prosjektet i januar 2021, er også disse planene satt på vent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg