ABWR - kjernereaktor

ABWR (engelsk: Advanced Boiling Water Reactor) er en avansert kokvannsreaktor, utviklet av GE Hitachi i samarbeid med Toshiba, og som regnes for å være den første tredjegenerasjonsreaktor som er bygd og satt i kommersiell drift.

Kokvannsreaktoren (BWR) er den nest vanligste lettvannsreaktoren som er i bruk etter trykkvannsreaktoren. ABWR har samme prinsipielle oppbygging som forgjengeren der dampen som produseres i reaktorkjernen brukes direkte i en dampturbin uten å gå veien om en sekundær kjølekrets. I sin standardversjon vil et kjernekraftverk med denne reaktoren kunne produsere elektrisk energi med en ytelse på 1,35 GW, og med en termisk virkningsgrad på 34 prosent.

Reaktoren er konstruert med en rekke mindre tekniske forbedringer sammenlignet med kokvannsreaktoren BWR. Det gjelder i særlig grad forhold knyttet til driftsregulering og sikkerhet som blant annet omfatter en forsterket reaktorinnkapsling for å hindre uønsket utslipp ved uhell, og ekstra nødkjølesystemer.

Den første reaktoren av denne typen ble satt i drift ved Kashiwazaki- Kariwa kjernekraftverk i Japan i 1996. Til nå er fire ABWR-reaktorer i produksjon i Japan og andre er under oppføring blant annet i Taiwan. Reaktoren ble sertifisert for salg i USA i 1997, men forsøk på å selge reaktoren på det amerikanske markedet har ikke ført frem. Søknad om å bli sertifisert i Storbritannia ble sendt i 2013. Her inngår reaktoren i de planer som Horizon Nuclear Power har for utbygging av nye kjernereaktorer i kjernekraftverkene Wylfa og Oldbury.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg