Wylfa

Artikkelstart

Wylfa er et nedlagt kjernekraftverk i Storbritannia. Kraftverket ligger ved kysten på øya Anglesey, nordvest i Wales.

Kraftverket kom i drift i 1971 og ble etter nesten 45 år nedlagt i 2015. Det besto av to magnoxreaktorer, hver med en termisk ytelse på 1650 MWₜ og en elektrisk ytelse på 490 MWₑ. Reaktor 2 ble stengt ned i 2012, mens for reaktor 1 opphørte driften den 30.12.2015. I løpet av kraftverkets levetid produserte det 238 TWh elektrisk energi. Kapasitetsfaktoren varierte mye fra år til år, men ble i gjennomsnitt målt til 70,1 prosent.

Wylfa kjernekraftverk var det største og siste av de britiske kjernekraftverkene som ble bygd med magnoxreaktorer. Med nedleggelsen av Wylfa ble det også satt et endelig punktum for bruk av disse reaktorene i Storbritannia. Arbeidet med å fjerne kjernebrenselet er satt i gang og ventes å være fullført i løpet av 2018. Selve dekommisjoneringen av kraftverket er ventet å ta flere tiår.

Wylfa Newydd

Et nytt kjernekraftverk er nå foreslått oppført på anleggsområdet. Det går under navet Wylfa Newydd (tidligere omtalt som Wylfa B). Bak forslaget står Horizon Nuclear Power som tar sikte på å installere to ABWR-reaktorer med en samlet ytelse på rundt 2 800 MWₑ.

Det nye kraftverket har møtt lokal motstand, men i oktober 2010 kunngjorde den britiske regjeringen at Wylfa var ett av åtte steder som kunne være egnet for oppføring av nye kjernekraftverk. Horizon planla opprinnelig å starte anleggsarbeidet i 2015, men etter at det japanske eierselskapet Hitachi trakk seg fra prosjektet i januar 2021, har de britiske myndigheten måtte seg om etter andre løsninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg