Ølgjær er gjærsopper som brukes ved brygging av øl. Ølgjæren omdanner karbohydrater til etanol og karbondioksid.

To av de viktigste typene ølgjær er

  1. Saccharomyces cereviciae, som gir overgjæret øl (ale, stout med flere). Denne gjærsoppen er den samme som brukes i gjær til baking (pressgjær, tørrgjær).
  2. Saccharomyces carlsbergensis, en stamme som ble rendyrket ved Carlsbergbryggeriet i 1880-årene, og som gir et undergjæret og mer holdbart øl (pilsner/lagertype).

I tillegg finnes mindre brukte gjærtyper, som for eksempel arter i slekten Brettanomyces. Overskuddsproduksjon av ølgjær brukes i dyrefôr og kosttilskudd.

Tørket ølgjær inneholder B-vitaminer og protein og kan tas som kosttilskudd. Ølgjær av denne typen er ikke aktiv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.