Overgjær er av typen Saccharomyces cerevisiae. Denne brukes til ale-varianter, både mørke og lyse, weissbier, saison, trappistøl, lambic, red ale, bitter, stout med flere.
Ved overgjæring er gjæringstemperaturen i området 18-25 °C. Stormgjæringa er ofte over etter tre til fem døgn. I løpet av gjæringsprosessen vil mye av aktiviteten skje på overflata, derav navnet. Det er likevel vanlig å fjerne døde gjærceller etter avsluttet gjæring fra bunnen av gjæringskaret også for disse ølvariantene. Selv om stormgjæringa tar relativt kort tid venter en ofte enda noen dager før ølet tappes på flasker eller fat. Overgjæret øl trenger kortere modningstid enn undergjæret øl. Ølet kan konsumeres etter én til to uker på kjølelager.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.