Saison
Saison
Lisens: CC BY SA 3.0
Ulike typer saison, farmhouse ale og gårdsøl
Ulike typer saison, farmhouse ale og gårdsøl
Lisens: CC BY SA 3.0

Saison er en lys ale fra Belgia med fruktig karakter og mye kullsyre. Saison ettergjæres vanligvis på flaske. Alkoholstyrken er omkring 7 prosent. Saison defineres hovedsaklig av gjærtypen som benyttes, som er kjent for å tåle høye temperaturer og å bidra til den karakteristiske krydrete smaken.

Faktaboks

Uttale

sesån

Etymologi

av fransk 'årstid, sesong'

Historie

Saison

Brasserie Dupont kan dateres til 1759 og ble i 1844 et kommersielt gårdsbryggeri med Saison som hovedfokus.

Av .

Saison ble opprinnelig brygget i den fransktalende delen av Belgia, på gårdene i Vallonia. Ølet ble brygget på høsten eller vinteren og deretter lagret slik at gårdsarbeiderene kunne drikke den gjennom sommeren. Hver arbeider hadde en kvote på fem liter hver dag. I motsetning til moderne saison var denne på rundt 3–3,5 prosent. I dag brygges saison i en rekke land, mest kjent er amerikansk farmhouse ale, den belgiske saisonen og den franske varianten «Biere de garde».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg