Ale, fellesbetegnelse på engelske øltyper. Da det i middelalderen ble alminnelig å bruke humle i ølbryggingen, ble humlet øl kalt beer og uhumlet øl ale. Fra slutten av 1800-tallet er alt engelsk øl humlet, og ale blir samlebetegnelse for alt overgjæret øl som ikke er såkalt stout (mørkt og fyldig).

Ale er en utpreget ferskvare som helst ikke skal være mer enn noen dager gammel. Den forekommer i tallrike varianter - mild, bitter, pale ale, brown ale o.fl. Også styrkegraden varierer. Noe er svakere enn norsk pils, noe (strong ale) har 10 volumprosent alkohol eller mer. Både ale og stout er overgjæret.

Kontinentale, undergjærede øltyper har etter hvert overtatt omtrent halvparten av det engelske ølmarked, hvor de betegnes som lager.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.