Lambic er en tradisjonsrik belgisk øltype som brygges i Brüssel og området rundt. Lambic er kjent som ølets champagne.

Lambic er en type ale, altså et overgjæret øl. Det skiller seg fra andre typer ale ved at det i bryggeprosessen brukes villgjær i stedet for kultivert gjær. Vørteren kjøles i åpne kar slik at mikrobiologiske organismer (villgjær) i lufta blandes i ølet. Denne prosessen kalles også spontangjæring og er den eldste bryggemetoden i Vesten.

Lambic har en utpreget syrlig til sur smak. Syren gjør at ølet lever i 20 - 30 år uten problemer om det tappes på flaske med champagnekork og lagres mørkt, svalt og liggende.

Alkoholinnholdet er normalt ca 5 %. Fargen er gyllengul, ufiltrert og upasteurisert.

Ølet inneholder 30 - 40 % umaltet hvete, resten byggmalt. Fatlagres før tapping på flaske.

En lambic er et årgangsøl. Normalt tilgjengelig er lambic som er lagret over to eller flere år på fat og flaske. Lambic ned til 6 måneder gammel kan forekomme, da ofte tilnærmet uten kullsyre.

Betegnelsene oud eller tradition betyr at ølet er laget som tradisjonen tilsier; uten sukker/sirup og har et syrlig til surt smaksbilde.

  • Gueuze er en blanding av flere årganger lambic
  • Faro er en blanding av flere fat med ung lambic som tilsettes sukker. Flaskeversjonen er normalt pasteurisert.
  • Fruktlambic er lambic som tilsettes bær o.l. Syrlige til sure. Kommersielle (søte) versjoner er oftest tilsatt fruktsirup.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.