Lyst lambic øl
Av .

Lambic er en tradisjonsrik belgisk øltype som brygges i Brussel og området rundt. Lambic er kjent som ølets champagne.

Lambic er en type ale, altså et overgjæret øl. Det skiller seg fra andre typer ale ved at det i bryggeprosessen brukes villgjær i stedet for kultivert gjær. Vørteren kjøles i åpne kar slik at mikrobiologiske organismer (villgjær) i lufta blandes i ølet. Denne prosessen kalles også spontangjæring og er den eldste bryggemetoden i Vesten.

Lambic har en utpreget syrlig til sur smak. Syren gjør at ølet lever i 20–30 år uten problemer om det tappes på flaske med champagnekork og lagres mørkt, svalt og liggende.

Alkoholinnholdet er normalt rundt fem prosent. Fargen er gyllengul, ufiltrert og upasteurisert.

Ølet inneholder 30–40 prosent umaltet hvete, resten byggmalt. Ølet fatlagres før tapping på flaske.

Varianter

En lambic er et årgangsøl. Normalt tilgjengelig er lambic som er lagret over to eller flere år på fat og flaske. Lambic ned til seks måneder gammel kan forekomme, da ofte tilnærmet uten kullsyre.

Betegnelsene oud eller tradition betyr at ølet er laget som tradisjonen tilsier; uten sukker/sirup og har et syrlig til surt smaksbilde.

  • Gueuze er en blanding av flere årganger lambic
  • Faro er en blanding av flere fat med ung lambic som tilsettes sukker. Flaskeversjonen er normalt pasteurisert.
  • Fruktlambic er lambic som tilsettes bær og lignende. Syrlige til sure. Kommersielle (søte) versjoner er oftest tilsatt fruktsirup.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg