Gueuze er en tradisjonell belgisk øltype. Gueuze er en blanding av flere årganger lambic.

Faktaboks

Uttale

gø'ze

Også kjent som

geuze

Vanligvis brukes ett og to til tre år gammel lambic. Ung lambic inneholder en rest av sukker som fører til en viss ettergjæring på flaskene, som korkes med champagnekork. En gueuze vil derfor være rik på kullsyre. Annen gangs gjæring på flaske gir normalt 6 prosent alkohol, men sterkere varianter forekommer også. Flaskene får 6–18 måneders lagring på bryggeriet før de sendes på markedet.

I utgangspunktet er gueuze et meget syrlig øl, men den finnes i mange søte versjoner. Betegnelsene oud og tradition indikerer at ølet er laget uten tilsetting av sukker.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg