Skilt med Pilsner Urquell fra Plzeň i Tsjekkia
Plzeň er berømt for sine bryggerier.

Pils var opprinnelig en ølsort som ble tilvirket i Plzeň (Pilsen), men er nå blitt en generell benevnelse på en lys lager-øl med avbalansert humlesmak.

Faktaboks

Etymologi
tysk navn på Plzeň, by i Tsjekkia
Også kjent som
pilsnerøl, pils, pilsner

I Norge er det meste av pils i skatteklasse D, med et alkoholinnhold på cirka 4,5 volumprosent. De fleste lettøl og alkoholfrie øl kan også karakteriseres som øl av pilsnertype, om ikke annen er spesifisert på etiketten.

Pils som ølstil

Pils spesifikasjoner
Pils spesifikasjoner
Lisens: CC BY SA 3.0

Pils er en lys lager-øl, en undergjæret øltype. Den brygges med lys malt, som regel pilsnermalt. Bitterheten er moderat, og den mest kjente humlesorten er saaz fra Tsjekkia. Tyske edelhumler er også populært til pils. Det er vanlig å gjøre vannjusteringer som å endre pH under bryggingen for å få den riktige smaken. Ølet filtreres ofte av industribryggeriene for å sikre jevnest mulig kvalitet. Tsjekkisk og tysk pils kan ha et alkoholinnhold på 4–5 volumprosent, mens i Norge overstiges sjelden 4,75 prosent som er høyeste tillatte alkoholstyrke for salg i butikk.

Josef Groll, pilsens far

Josef Groll (1813–1887) fra Bayern var den første som brygget pils. Han dro til Plzeň i Tsjekkia og jobbet for Bürger Brauereri, og 5. oktober 1842 brygget han første gang en lys lager. Han brukte det alkaliske vannet fra Plzeň, lys malt og saaz-humle. Ølet ble servert første gang 11. november 1842 og ble umiddelbart en stor suksess. Bryggerier over hele verden begynte å lage øl som lignet, og derfor ble «Pilsner bier» registrert som eget merkenavn i 1859. I 1898 registrerte bryggeriet merkenavnet «Pilsner Urquell», som nå er et av de viktigste varemerkene til SABMiller, en av verdens største ølprodusenter.

Pils i Norge

Selv om pils har blitt brygget i Norge siden 1800-tallet, har tysk bayerøl tradisjonelt vært det mest populære. Dette endret seg etter andre verdenskrig – da ville man av naturlige årsaker ikke lenger drikke tysk øl. Det tsjekkiske lyse ølet ble raskt populært, og pils ble raskt det foretrukne ølet. Pils fra norske bryggerier er i dag inspirert av både tsjekkisk og tysk stil og brygges stort sett etter renhetsloven. Mer enn 90 prosent av alt ølsalget i Norge er salg fra dagligvarehandelen, der pils står for størstedelen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Svein Askheim

Her finnes ingen blyant på metadataene så jeg kan redigere. Jeg fikke ikke treff på pilsner.

skrev Kjell-Olav Hovde

Hei, det er foreløpig bare fagansvarlige som kan redigere titler. Legger inn pilsner i faktaboksen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg