Kalundborg

Kalundborg. Vor Frue kirke er en meget spesiell middelalderkirke med fem tårn, tydelig inspirert av søreuropeisk arkitektur. Kirken ble oppført som festningskirke ca. 1170 av den danske stormannen Esbern Snare, bror av erkebiskop Absalon. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Kalundborg er en by i Kalundborg kommune, innerst i Kalundborg Fjord, lengst vest på Sjælland i Danmark. Den har 16 316 innbyggere i 2017 og er administrasjonssenter i kommunen.

Kalundborgs eldste deler har et velbevart gatenett fra middelalderen samt en del bygninger i bindingsverk, særlig fra 1600-tallet. Vor Frue kirke ble oppført rundt 1170 i tegl med grunnplan som et gresk kors. Den har et firkantet sentraltårn og et åttekantet tårn over hver av de fire korsarmene, en i Danmark helt unik kirke.

Kalundborg er fergehavn med forbindelse til Århus og Samsø. Byen har allsidig industri innen petroleumsraffinering, trevare- og næringsmiddelproduksjon. Havnen er dyp og nesten isfri. Her ligger Asnæsverket, som er Danmarks største kraftverk. Kalundborg har også sykehus og en del utdanningsinstitusjoner.

Saltbæk Vig i nordøst er et fredet våtmarksområde uten adgang for publikum. Odden Røsnæs er Sjællands vestligste punkt og ligger vest for byen.

Kalundborg er Sigrid Undsets fødeby og er vennskapsby med Lillesand.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg