Marselisborg

Hovedbygningen på Marselisborg slott. Foto fra 2013.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Marselisborg er et kongelig slott og tidligere baroni i Danmark, i Århus kommune. Slottet eies i dag av dronning Margrethe 2.

Faktaboks

Uttale
marsˈelisborg

Godset, som opprinnelig het Havreballegård, er kjent siden 1200-tallet, da det tilhørte biskopen av Århus. Det ble krongods i 1536 og i 1661 avstått til kjøpmannen Gabriel Marselis. Godset gikk i arv til hans sønn baron Constantin Marselis og ble i 1680 opphøyd til baroniet Marselisborg. Baroniet hjemfalt ved Marselis' død i 1699 til kronen, og ble deretter forlenet bort til kongens sønn Ulrik Christian Gyldenløve. Fra ham gikk det i arv til hans brorsønn, greve Frederik Danneskiold-Samsøe, som døde sønneløs i 1770. Baroniet hjemfalt igjen til kronen, og ved lensbrev av 1772 ble det gitt til geheimeråd, baron Christian Rudolf Philip Gersdorff.

I 1805 ble baroniet erstattet med en fideikommisskapital, og godset ble solgt til Marselis' ætling baron Frederik Julius Christian Gyldenkrone. I årene 1825–1832 tilhørte godset på ny slekten Gersdorff, og deretter slekten Ingerslev, til det i 1892 ble solgt til Århus kommune og utstykket til tomter. I 1902 ble det nyoppførte slottet med 200 dekar park forært til daværende prins Christian (senere kong Christian 10) og prinsesse Alexandrine.

Marselisborg slott

Marselisborg slott, som ligger i den sydlige del av Århus by, er oppført i årene 1899–1902 etter tegninger av arkitekten Hack Kampmann. Bygningen er i «paléstil», og den har ofte tjent som sommerbolig for medlemmer av kongehuset. Den tidligere hovedbygningen fra 1772 ble revet i 1917.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg