Ål kirke – Gran
Ål kirke er en bred langkirke med et høyt tårn midt over skipet.
Ål kirke – Gran
Av /Arfo forlag.

Ål kirke er en trekirke i Gran kommune i Innlandet fylke. Den hører til i Moen/Ål sokn i Hadeland og Land prosti. Kirken er en del av Hamar bispedømme og forvaltes av Gran kirkelige fellesråd.

Ål kirke er bygget etter tegninger av arkitekt Magnus Poulsson. Den stod ferdig i 1930 og ble vigslet samme år. Kirken har rundt 300 sitteplasser.

Eksteriør og interiør

Ål kirke – Gran
Galleribrystningen har malt dekor av Harald Dal fra 1930. Altertavlen fra 1930 er også laget av Dal.
Ål kirke – Gran
Av /Arfo forlag.

Ål kirke har en særegen utforming. Kirken er en bred langkirke med et høyt tårn midt over skipet. Veggflatene var opprinnelig uten panel. Bortsett fra i koret har kirken galleri i alle korsarmer. Kirken har to kirkeklokker som er laget av Olsen Nauen Klokkestøperi.

Interiøret er fra da kirken ble oppført, og er godt bevart. Galleribrystningen har malt dekor av Harald Dal fra 1930. Altertavlen fra 1930 er også laget av Dal. Den har et malt motiv av disiplene i et kvadratisk felt. Over alteret henger en baldakin med flat himling, støttet av seks søyler. Prekestolen er oppdelt i trekantfelter og døpefonten har timeglassform.

Ål kirke – Gran
Ål kirke – Gran
Av /Arfo forlag.

Historie

Ål kirke – Gran
I 1980 ble kirken ble pusset opp i farger så nær den opprinnelige stilen som mulig.
Ål kirke – Gran
Av /Arfo forlag.

23. juni 1929 la prost Johan Chr. Selmer-Anderssen ned grunnsteinen til Ål kirke. Han var en av drivkreftene bak kirken og hadde jobbet for å få en kirke til området siden 1916. Både kirkeklokken og vindfløyen på spiret har årstallet 1929, men kirken ble først innviet 2. mars 1930.

Deler av kirken ble ombygget under en restaurering i 1956 under ledelse av arkitekt Ragnar Nilsen. I 1970 ble det bygget et bårerom med murer i naturstein ved siden av koret.

I 1980 ble kirken ble pusset opp i farger så nær den opprinnelige stilen som mulig. Orgelet fra 1934 ble i 2019 restaurert av Dietrich Johannes Buder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg