Oksidasjonstall er i kjemien et tall knyttet til et atom som er en del av et molekyl eller et ion. Tallet angir hvor mange flere (eller færre) elektroner atomet har i denne forbindelsen sammenlignet med hvor mange elektroner atomet har når det opptrer alene.

Faktaboks

Uttale
oksidasjˈonstall

Bindingselektronene blir fordelt på atomene i molekylet eller ionet etter gitte regler, og det er ut fra disse reglene oksidasjonstallet fastsettes.

Oksidasjonstallene skrives som romertall for å skille dem fra andre tall som blir brukt når en kjemisk forbindelse beskrives.

Eksempel: Det finnes to jernklorider der jernatomene har forskjellig oksidasjonstall. I den ene har jernatomet oksidasjonstall II, og i det andre oksidasjonstall III. De to forbindelsene skrives henholdsvis jern(II)klorid, FeCl2, og jern(III)klorid, FeCl3.

Regler

Oksidasjonstallet fastsettes etter bestemte regler for hvert atom i et molekyl eller ion. Reglene for uorganiske forbindelser er gitt i tabellen nedenfor. De brukes i den rekkefølgen de er gitt i tabellen.

Nummer Regel
1 Atomene i et grunnstoff har oksidasjonstall 0.
2 Summen av oksidasjonstallene for atomene i et molekyl er 0, i et ion er den lik ioneladningen.
3 Fluor har oksidasjonstall −I i forbindelser.
4 Grunnstoffene i gruppe 1 har oksidasjonstall +I i forbindelser.
5 Grunnstoffene i gruppe 2 har oksidasjonstall +II i forbindelser.
6 Hydrogen har i forbindelser oksidasjonstallet +I
7 Oksygen har i forbindelser oksidasjonstallet −II

Ioner som består av ett enkelt grunnstoff, som Ca2+ og Fe3+, får oksidasjonstall lik ioneladningen. I disse to tilfellene +II og +III.

Eksempel (se figur)

Oksidasjonstallene skrives rett over hvert grunnstoffsymbol. Her øker oksidasjonstallet for kalium (K) i reaksjonen fra 0 til +I. Det betyr at kalium har blitt oksidert. Oksidasjonstallet for hydrogen (H) er redusert fra +I til 0, så hydrogen har blitt redusert.

Oksidasjonstall eksempel.
Oksidasjonstall skrives med romertall direkte over grunnstoffene i reaksjonsformelen.
Oksidasjonstall eksempel.
Lisens: CC BY SA 3.0

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg