Cynoglossum officinale

Cynoglossum officinale, hundetunge. Foto fra: Öland, Borgholm slotsruin

Cynoglossum officinale

Cynoglossum officinale, hundetunge. Foto fra: Kalø Slotsruin, Djursland, Danmark

Hundetunge er en urt i rubladfamilien som finnes på tørrbakker og menneskepåvirket mark, hovedsakelig i Sørøst-Norge. Plantene har en forgreina stengel på opptil 80 centimeter som har mange brunrøde blomster.

Faktaboks

Etymologi

Fra gresk kyon, hund og gresk, glossa, tunge.

Vitenskapelig navn
Cynoglossum officinale
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Utseende

Hundetunge er en valgfri (fakultativ) toårig plante, det vil si at den blomstrer i sitt andre år om forholdene er gunstige og bladrosetten er stor nok. Hvis bladrosetten ikke har nådd nødvendig størrelse vil den vegetative veksten fortsette til nødvendig størrelse er nådd. Etter blomstring og fruktsetting dør plantene, de er monokarpe.

Fra bladrosetten vokser det opp en kraftig stengel som vanligvis er mellom 30 og 80 centimeter høy. Stengelen og de tungeforma bladene har myke hår. Plantene avgir en sterk, ubehagelig lukt. Stenglene er forgreina og har mange ensidige kvaster med mørkt brunrøde blomster. Blomsterkronene har fem avrunda kronfliker og kronrøret er om lag like langt som begeret. Ved åpninga til kronrøret er det fem skjell med samme farge som krona.

Hundetunges frukter er delt i fire smånøtter som er tett besatt med krokpigger. Disse smånøttene vil feste seg til dyrepels eller til menneskers klær. Smånøttene har vært kalt "bjønnlus" og "munkelus", det siste kan tyde på at hundetunge har vært en klosterplante.

Utbredelse

Hundetunge er trolig ikke en opprinnelig art i Norge, men er nå en naturalisert del av floraen. Arten finnes på tørrbakker, veikanter, langs jernbaner og andre menneskepåvirke steder; helst på kalkholdig grunn.

Arten finnes nå hovedsakelig på sørligste deler av Sørøst-Norge, men går inn til Ringsaker og Ringebu. Videre finnes hundetunge langs kysten til Mandal. Det har vært mange funn i ytre Hardanger, men færre fra de seinere tiåra. Hundetunge er tidligere også funnet i Lærdal og Tinn i Telemark.

Hundetunges opprinnelige utbredelse er trolig Sørøst-Europa og vestlige Asia.

Reproduksjon

Cynoglossum officinale

Hundetunges frukter har fire smånøtter med krokpigger for spredning med dyr. Pulken, Yngsjö, Skåne, Sverige

Hundetunge produserer nektar og pollineres av humler. Honningbier vil også besøke hundetunge.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

hundetunge
Cynoglossum officinale
Artsdatabanken-ID
100999
GBIF-ID
2925815

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg