Faktaboks

Moralsk Opprustning
eng. Moral Re-Armament (MRA)
Uttale
morˈalsk opprustning
MRA i Wellington 1960
Moralsk Opprustning-gruppe i Wellington på New Zealand.

Moralsk Opprustning er en kristen vekkelsesbevegelse, grunnlagt i 1921 av den amerikanske presten Frank Nathan Daniel Buchman, med mål om å søke i de enkle moralske sannheter, gudstroen og et disiplinert liv. Bevegelsen kaller seg i dag for Initiatives of Change.

Fram til 1938 var den kjent som Oxfordbevegelsen (ikke å forveksle med den eldre, anglokatolske Oxfordbevegelse) eller Gruppebevegelsen. I 1938 ble slagordet «Moralsk Opprustning» lansert av Buchman, som alternativ til nazismen og kommunismen, og dette ble snart bevegelsens navn. Etter andre verdenskrig fikk den sitt sete i Caux i Sveits, og engasjerte seg aktivt for å løse politiske og sosiale konflikter i ulike deler av verden. På engelsk blir bevegelsen kalt Moral Re-Armament.

Grunntanken i Moralsk Opprustning er at vår tids krise er av moralsk og åndelig art. Botemiddelet er å søke i de enkle moralske sannheter, gudstroen og et disiplinert liv. Moralsk Opprustning vil utgjøre en ideologi for demokratiet som kan samle alle mennesker som kjenner seg forpliktet av moralske normer. Bevegelsen tok sikte på en personlig fornyelse av moralsk karakter i den enkeltes liv, ved å kreve at man forsøkte å leve opp til de såkalte «fire absolutter» (absolutt ærlighet, renhet, uselviskhet, kjærlighet).

Bevegelsen kom til Norge i 1934 hvor forfatteren Ronald Fangen og misjonæren Sten Bugge var blant dens førende skikkelser. Ungdomsbevegelsen «Up With People» utgikk fra Moralsk Opprustning.

Under Frank Buchmans ledelse fikk bevegelsen mange innflytelsesrike tilhengere i åra etter annen verdenskrig og oppnådde økt popularitet. Da Buchman døde i 1961 tok engelskmannen Peter Howard over og ledet fram til sin død i 1965. I denne perioden utviklet bevegelsen seg i mer konservativ retning når det gjaldt teologi, samtidig som sto for en sterk og markert anti-kommunistisk og politisk konservativ holdning med blant annet sympati for militærdiktaturer i Latin-Amerika.

I 2001 forandret den navn til Initiatives of Change, noe som også signaliserte avstand til anti-kommunismen som den hadde stått for og blitt kritisert for. Det er denne betegnelsen som brukes mest i dag.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg