Sten Bugge

Faktaboks

Sten Bugge
Født
1885
Død
1977

Artikkelstart

Sten Bugge var en norsk teolog og misjonær. Han arbeidet som misjonær i Kina fra 1910–1934.

Bugge ble uteksaminert som teolog i 1908. De første årene i Kina var han utsending fra Norges Kristelige Ungdomsforbund og arbeidet for KFUM i Hankou (nå Wuhan), Changsha og i Taohwalun, Hunan. I 1928 begynte Bugge i Det norske misjonsselskap og arbeidet først som lærer og fra 1928 som rektor ved den felles-lutherske presteskolen på Shekou ved Hankou.

Et omfattende forfatterskap

Bugge skrev en rekke bøker om misjonsarbeidet i Kina og kinesiske forhold. Ved siden av dette utga han teologiske lærebøker på kinesisk. Bøkene som Bugge skrev var viktige for kontakten og støtten fra norske misjonsforeninger.

Oxfordbevegelsen

Etter at han reiste tilbake til Norge i 1934 ble han fra 1937 engasjert i etablering av den internasjonale Oxford-bevegelsen i Norge. Sammen med forfatteren Ronald Fangen ble han en av den norske bevegelsens første ledere. Bevegelsen var en kristen vekkelsesbevegelsen som i 1938 endret navn til Moralsk opprustning. Bevegelsen så seg som et moralsk kristent alternativ til kommunisme, fascisme og nazisme.

Universitet i Oslo

Under andre verdenskrig underviste han fra 1942–1943 ved Universitetet i Oslo og underviste i Det Nye Testamentet. Ektefellen Kathrine Bugge var aktiv i Oslo og omegn prestefrueforening og holdt blant annet et foredrag i 1943 med tittelen «Madame Chiang Kai Check», som var ektefellen til den kinesiske nasjonalistiske lederen Chiang Kai-shek. I en tid da nasjonalist-Kina var i krig med Tysklands allierte Japan var dette kontroversielt.

Ettermæle

Bugge var en aktiv forfatter og mange av bøkene han utga ble svært populære. Han var en god formidler av forholdene i Kina og sto sentralt i utvikling av luthersk teologisk utdanning i Kina. Etter at han kom hjem ble han en av drivkreftene bak Moralsk Opprustning i Norge. Bevegelsen fikk stor betydning både i Norge og internasjonalt også i årene etter krigen. I Kina ble forholdene dramatisk endret etter at kommunistene vant borgerkrigen etter andre verdenskrig og opprettet Folkerepublikken Kina. Bugges arbeid med utdanning av teologer og i kristne menigheter var imidlertid viktig for de eksilmiljøer av kristne som etablerte seg i Hong Kong og på Taiwan.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bolling, Reidar (1949). Norges prester og teologiske kandidater. Oslo: Hanche
  • Bugge, Sten(1942). Konfusius. Oslo: Gyldendal
  • Bugge, Sten (1935). Yantze- Dalen i tørke og flom. Norges Geografiske Tidsskrift, Januar 1935, Vol 5 (5), side 294 – 305.
  • Bugge, Sten (1930). The Future of Chinese Culture. Hankow, Kina: The Lutheran Book Concern
  • Bugge, Sten (1925). Hva nogen Motstandere sier om Kristendommen i Kina. Hankow, Kina: The Lutheran Board of Publications.
  • Bugge, Sten (1923). Kina og den hvite fare. Kristiania: Norli.
  • Bugge, Sten (1915). Fra det unge Kina. Kristiania: Johannes Bjørnstad boktrykkeri.
  • Bugge, Sten (1910). Vor Mission for Østens Ungdom. Kristiania: Norges Kristelige Ungdomsforbund.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg