Zirkoniumfluorider er kjemiske forbindelser mellom grunnstoffene fluor og zirkonium i oksidasjonstrinn +II, +III og +IV. Zirkonium–fluor-bindingen er spesielt stabil.

Faktaboks

Uttale
zirkˈoniumfluorˈider

Zirkonium(IV)fluorid

Zirkonium(IV)fluorid, med kjemisk formel ZrF4 (zirkoniumtetrafluorid), er et fargeløst, krystallinsk stoff som sublimerer ved 901 °C og har smeltepunkt på 932 °C. Det eksisterer i to modifikasjoner, og det fremstilles direkte av grunnstoffene eller ved reaksjon mellom zirkoniummetall og hydrogenfluorid.

Zirkonium(III)fluorid og 

Zirkonium(II)fluorid

Zirkonium(III)fluorid, ZrF3 (zirkoniumtrifluorid), og zirkonium(II)fluorid, ZrF2 (zirkoniumdifluorid), er faste stoffer som kan fremstilles ved å redusere zirkonium(IV)fluorid. Trifluoridet er blågrått, difluoridet svart.

Fluorozirkonater

Tallrike flerkomponent fluorozirkonater er kjent, både okto-, hepta-, heksa- og penta-fluorozirkonater: Me4ZrF8, Me3ZrF7, Me2ZrF6 og MeZrF5, hvor Me er et enverdig metall, som for eksempel natrium, Na. Viktigst er kaliumheksafluorozirkonat K2ZrF6, et fargeløst salt som blir brukt som stabilisator for silikongummi, som sveisepulver, ved fremstilling av optiske glass, som katalysator og mer. Tilsetning av fluorozirkonat til smeltet magnesium eller aluminium frigjør små mengder zirkonium som løser seg i metallet og øker dets styrke ved å virke forminskende på kornstørrelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg