zirkoniumhydrider

Artikkelstart

Zirkoniumhydrider er kjemiske forbindelser mellom grunnstoffene hydrogen og zirkonium.

Faktaboks

Uttale
sirkˈoniumhydrˈider

Det eksisterer to hydrider: ett med sammensetning mellom ZrH1,4 og ZrH1,6 og ett med sammensetning mellom ZrH1,7 og ZrH2,0. Det siste, zirkoniumdihydrid, er gjenstand for industriell fremstilling, enten ved reaksjon mellom zirkonium metall og hydrogen, eller ved reduksjon av zirkoniumdioksid, ZrO2.

Zirkoniumdihydrid

Zikroniumdihydrid er et metallisk, gråsvart, vannbestandig pulver som er stabilt i luft ved romtemperatur. Oppvarmet i luft begynner det å brenne ved 430 °C, i pulverform ved 260–430 °C. I vakuum avgis hydrogen rundt 600 °C. Stoffet angripes ikke av de fleste syrer.

Zirkoniumdihydrid anvendes hovedsakelig for militære formål, i tennrør, i signalbluss, sporammunisjon og brannfremkallende blandinger.

Zirkoniumhydrid

Zirkoniumhydrid er mer stabilt og sikrere å behandle enn zirkoniumpulver. Andre anvendelser er for pulvermetallurgiske formål, som getter i vakuumteknikken, til fremstilling av zirkoniumpulver og belegg av metallisk zirkonium på andre metaller. Også i kjernereaktorer og til fremstilling av rent hydrogen benyttes zirkoniumhydrid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg