voksskjoldlus
Ulike stadier av voksskjoldlus Coccus hesperidum.
Av /Artsdatabanken, Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo.
Lisens: CC BY 3.0

Voksskjoldlus er en art av insekter i orden nebbmunner. De tilhører familien Coccidae og overfamilien skjoldlus. Voksskjoldlus lever på planter som eføy, fiken, laurbær, dragetre, oleander og myrt, og er derfor en svært vanlig art i veksthus og på stueplanter. Den kan forøvrig leve på et svært høyt antall planter fordelt på hele 133 plantefamililer.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Coccus hesperidum
Beskrevet av
Carl von Linné, 1758

Beskrivelse

Voksne voksskjoldlus blir mellom 2,5–5 millimeter lang. Kroppen er er gulbrun, oval og flat, ryggsiden utgjør et mykt skjold. Nymfene er flate, tynne og gulaktige.

Levevis

Voksskjoldlus Coccus hesperidum
Vokskjoldlus Coccus hesperidum
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Første nymfestadium er bevegelig, og de sprer seg da særlig til bladets underside. Etter det første nymfestadium sitter voksskjoldlusene ubevegelig fastsugd til planten. Det er flere generasjoner om året, og utviklingen skjer ved ukjønnet formering (partenogenese).

Voksskjoldlusene lever på og ernærer seg av vertsplanten. Saftsugingen i seg selv svekker plantene, de skiller også ut ekskrementer (honningdugg) som gir god grobunn for svertesopper, noe som kan føre til til ytterligere skader på vertsplanten.

Utbredelse

Arten har ukjent opprinnelse, men er påvist i 146 land, mange steder kun i drivhus. Arten kan overleve på friland i Sør-Europa. Arten er ansett som en fremmedart i Europa. Arten ble første gang påvist i Norge i 1874, og er siden funnet en rekke ganger fra Oslo i sør til Lyngen i nord. Alle norske funn er innendørs.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

voksskjoldlus
Coccus hesperidum
Artsdatabanken-ID
135222
GBIF-ID
5712981

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg