skjoldlus

Hornskjoldlus på hassel.
Av /Plantevernleksikonet/NIBIO.
Kommaskjoldlus på eplestilk.
/Plantevernleksikonet/NIBIO.
Av /Artsdatabanken, Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo.
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Skjoldlus er en gruppe insekter som særpreges av at de for en stor del sitter sugd fast til planter under et skjold. De har ellers svært varierende ytre bygning og levevis.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Coccoidea

Skjoldlusene utgjør en en overfamilie innenfor ordenen nebbmunner og underordenen plantelus.

Beskrivelse

Hunnene mangler vinger og har utydelig leddeling. Antenner mangler også og de har reduserte ben og øyne.

Hannene har vanligvis har ett par vinger, mens det andre paret er redusert til svingkøller som hos mygg og fluer. Hannen er liten og smal. Kroppen er segmentert og han har trådlignende antenner.

Levevis

Formeringen foregår dels ved befruktede egg, dels ved partenogenese (jomfrufødsel), da ikke alle arter har hanner. En enkelt art, den meget skadelige sitrusskjoldlus (Icerya purchasi) er selvbefruktende hermafroditt, hvilket er ytterst sjeldent hos insekter.

Skjoldlus er stort sett bare bevegelige i første nymfestadium, ellers sitter de sugd fast til plantene under et skjold resten av livet. Dette skjoldet dannes av et voksaktig, størknet sekret. Når mordyret dør, løsner skjoldet fra planten, og små, papirtynne nymfer kryper frem og sprer seg på planten, ofte ved hjelp av maur.

Systematikk

Skjoldlus er delt inn i omtrent 10 familier, hvor sju er funnet i Norge.

Vanlige familier i Norge

Panserskjoldlus (Diaspididae) er vanlig på løvtrær og busker. De utvikler et fast, langstrakt eller rundt skjold som dekker det bløthudede insektet og eggene. Familien har arter som er vanlig i Norge blant annet kommaskjoldlus, pileskjoldlus og palmeskjoldlus. I varmere land er panserskjoldlus viktige skadedyr på kulturplanter, ikke minst i sitrusfruktdyrkingen. San José-skjoldlusen som lever på frukttrær hører også til denne familien.

Arter i familien Coccidae utvikler ikke noe spesielt skjold, men den buede ryggsiden herdner til et hardt hylster eller skjold. Vanlige arter i Norge er hornskjoldlus og voksskjoldlus.

Artene i familien ull-lus (Pseudococcidae) er sterkt voksbelagte og fritt bevegelige. De opptrer i Norge særlig på veksthus- og stueplanter.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

skjoldlus
Coccoidea
Artsdatabanken-ID
128618

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg