Eksempel på energimerke for en vaskemaskin (Her med engelsk tekst)
.

Energimerking, ordning med merking av elektriske apparaters energieffektivitet. Hvitevarer som omsettes på det norske markedet skal være energimerket i henhold til EUs krav om energimerking. Energimerkingen skal gi forbrukerne kunnskap om produktenes energiforbruk, slik at de får mulighet til å etterspørre de mest energieffektive produktene.

Hvitevarer som skal energimerkes er: kjøle- og fryseapparater, oppvaskmaskiner, vaskemaskiner, tørketromler, kombinerte vask- og tørkemaskiner, stekeovner, klimaanlegg og lyskilder. Alle slike produkter som er utstilt for salg eller utleie skal være påført energimerker. Det er den enkelte butikks ansvar å sette korrekte energimerker på de utstilte varene, og det er leverandørenes ansvar å forsyne butikkene med riktige merkelapper til produktene.

Selve merket angir apparatets energieffektivitet i form av en bokstav fra A til G, hvor A er best. Også andre egenskaper kan være gradert. Se illustrasjon.

I mars 2021 ble regelverket skjerpet med strengere krav, og det ble innført nye energietiketter som er tatt inn i EØS-avtalen. Dette regelverket gjelder nå også som norsk rett.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er tilsynsmyndighet for energimerkeordningen. Tilsynet skal føre kontroll med at merkeforskriften etterleves.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg