Valurt finnes i Norge på sterkt kulturpåvirka mark; gamle enger, åkerkanter, veikanter, ved jernbaner og annen skrotemark. I tillegg finnes den i kultureng som ikke hevdes lenger og i deler av kalkområdene i Oslofeltet. I de siste habitatene kan den fortrenge opprinnelige og til dels sjeldne planter fordi valurt kan danne svært tette bestander.
Valurt hadde trolig sin opprinnelige utbredelse i Sør- og Mellom-Europa, inkludert Storbritannia og vestlige Asia til vestlige Sibir og nordvestre Tyrkia. På grunn av utstrakt dyrking til forskjellig bruk finnes arten nå også i Amerika og Øst-Asia.
Valurt har vært dyrka som legeplante fra middelalderen i Norge og seinere også som fôrplante for husdyr. I seinere tid dyrkes den også som prydplante og som grønnfôr. I Norge er valurt funnet forvilla i alle fylker, men langt de fleste funnene er fra lavlandet i Sørøst-Norge. Flest funn ellers er i kyst og fjordstrøk til Trondheimsfjorden. Valurt er i sterk økning i norsk natur, ikke først og fremst på grunn av spredning til nye områder, men på grunn av fortetning og utvidelse av lokale forekomster.
Arten vurderes i Fremmedartslista 2018 til høyeste risikokategori, «Svært høy risiko – SE» på grunn av kraftig økologisk effekt selv om spredningspotensialet vurderes som moderat.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.