Utskyld var i middelalderen og i nyere tid en årlig avgift til kronen (kongen). I Norge er utskyld bare kjent fra den sørvestre delen av landet, knyttet til et fåtall gårder fra Tromøya ved Arendal i øst, til Ryfylke nord for Stavanger i nord.

Utskyld er bokført som en viss rente til kronen i kilder fra 1500- og 1600-tallet. I middelalderkilder finnes bare sporadisk opplysninger om utskyld, og alle oppgavene gjelder gårder og forhold i det sørvestlige Norge. Jordebøker og regnskaper fra etterreformatorisk tid (fra 1537) bokfører vel 80 gårder som var pålagt å betale utskyld, og den ble betalt i naturalier.

Opphavet til utskylda er omdiskutert. Asgaut Steinnes hevdet at vi har å gjøre med minner etter et eget vestnorsk rike i tiden før rikssamlingen og koblet utskyldsriket til et nett av Huseby-gårder – gamle kongsgårder – og stedsnavn som vitner om dyrking av den norrøne guden Ullr.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg