Huseby (gårdsnavn)

Artikkelstart

Huseby, navn på ca. 50 store gårder i Norge, de fleste i de sørøstlige deler av landet. Opphavet til Huseby-gårdene er undersøkt av Asgaut Steinnes (1955) og andre historikere. I svensk Uppland ser det ifølge Steinnes ut til at de har vært nyttet som kongsgårder med kongelig ombudsmann som ledd i et militært-administrativt system, forbundet med et system av kultgårder for guden Ull allerede i forhistorisk tid.

Faktaboks

Etymologi
norrønt Húsabýr, betyr ifølge Oluf Rygh trolig gård med store og gode hus

Nær Huseby-gårder finnes ofte gårdsnavn sammensatt med gudenavnet Ull. Ifølge Steinnes bredte dette systemet seg fra Sverige til Danmark og Norge (også Orknøyene). Til Norge skal det være kommet før rikssamlingen. Forbindelsen mellom Huseby-gårdene, Ull-kultusen og tidlig kongemakt er imidlertid svært usikkert belagt hos oss.

Nyere forskning er stort sett enig om at Huseby-gårdene har tilhørt krongodset i de nordiske landene. Den standardiserte benevningen tyder på en datering til sen vikingtid/tidlig middelalder. Bakgrunnen er en bevisst intensjon av både politisk og økonomisk art.

I Sverige og Norge ligger de fleste Huseby-gårdene i de landsdelene som senest ble lagt under rikskongedømmet. I Danmark er gårdene konsentrert til den delen av riket som var utgangspunktet for rikssamlingen (Jelling). Det gjør det trolig at systemet med Huseby-gårder har spredt seg fra Jylland til resten av Norden, kanskje knyttet til ambulerende kongemakt. Huseby-gårdene på Orknøyene er sannsynligvis blant de yngste.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg