Unitisering er en ordning for felles utnyttelse av petroleumsforekomster som strekker seg over flere blokker som har ulike rettighetshavere.

Faktaboks

Uttale
unitisˈering
Etymologi
av engelsk unitization

Unitisering brukes for eksempel når petroleumsforekomsten strekker seg over grensen mellom to lands kontinentalsokler.

Eksempler

Mange store petroleumsfelt på norsk kontinentalsokkel er unitisert, som Statfjord, Troll, Oseberg, Åsgard og Ormen Lange. For Statfjord, Frigg og Murchison, som krysser midtlinjen mot Storbritannias kontinentalsokkel, er det også inngått Folkerettslig bindende traktat mellom Norge og Storbritannia.

Lovregulering

Unitisering er regulert i petroleumsloven § 4-7 om samordnet petroleumsvirksomhet.

Avtaleinngåelse

Partene i en unitiseringssituasjon skal søke å inngå avtale om felles utnyttelse, som skal fremlegges for Olje- og energidepartementet for godkjennelse. Dersom enighet ikke oppnås, kan departementet fastsette innholdet av ordningen, eller mer praktisk, løsningen for de forhold partene ikke lyktes å enes om.

Avtalens innhold

Unitiseringsavtalen omfatter gjerne teknisk samarbeid om utbyggingsmåte, drift og fordeling av eierandeler, utgifter og inntekter.

De fleste unitiseringsavtaler inneholder bestemmelser om redeterminering, det vil si at eierandelene kan bli justert som følge av ny kunnskap om fordelingen av den aktuelle petroleumsforekomsten mellom blokkene som tilhører de ulike rettighetshavergruppene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg