trykksakproduksjon

Trykksakproduksjon, produksjon av grafiske produkter av papir.

Tradisjonelt er det sentrale at det fremstilles et antall eksemplarer som er identiske med originalen, men også selve presentasjonen – typografien – og lagringen på et papirmedium er viktige sider ved trykksakproduksjonen.

Trykksakproduksjon har vært en viktig metode for lagring, distribusjon og presentasjon av informasjon helt siden Gutenberg utviklet boktrykkpressen og de løse typene. Det grunnleggende økonomiske paradigmet i trykksakproduksjon er det samme som i annen masseproduksjon – enhetskostnaden synker med økende antall (opplag).

Tradisjonell trykksakproduksjon kan deles inn i tre faser:

  1. Førtrykk eller formfremstilling. Formfremstillingen for moderne offsettrykking omfatter tekstbearbeiding (generering/setting, typografering og konvertering av tekst), repro (overføring av bilder og andre originaler til film), sideombrekking (inndeling av stoffet i standard sider), og repromontasje (sammenmontering av filmsidene til hele trykkformer samt overføring til trykkplate). Samtlige prosesser foregår i dag med bruk av avansert datautstyr; spesiell programvare brukes til tekstbearbeiding, bildebehandling og ombrekking i sider direkte på grafiske skjermer, ofte automatisk. Stadig større deler av førtrykks-prosessen blir digitalisert.
  2. Trykking.Trykksakproduksjon omfatter flere alternative trykkmetoder, blant annet offset, boktrykk, silketrykk (serigrafi), dyptrykk og fleksografi. I Norge er offset den mest benyttede metoden i dag. Aviser, tidsskrifter og brosjyrer i større opplag blir som regel trykt i offsetrotasjon direkte fra rull, og også en del bøker trykkes i rotasjon. Ellers er arkoffsetmaskiner med 1, 2, eller 4 trykkverk mest brukt for trykksaker i mindre og mellomstore opplag. Dyptrykk egner seg hovedsakelig til store opplag og brukes til en viss grad innenfor ukepressen. Digitalt trykk er en ny trykkmetode som ventes å gjøre seg sterkt gjeldende i årene som kommer.
  3. Ferdiggjøring/innbinding. Både trykkprosessen og ferdiggjøringen blir i dag i stadig høyere grad datastyrt. Datamaskiner overvåker at fargeskikt og pasning er riktig og gjør automatisk nødvendige justeringer. Digitaliseringen av førtrykk og prosesstyringen på trykksiden gjør det nå mulig med avansert produksjons-styring og kvalitetssikring av hele fremstillingsprosessen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg