Trykksaker
Trykksaker er grafiske produkter av papir, som for eksempel bøker, aviser, reklame og tidsskrifter.
Trykksaker
pxhere.

Trykksakproduksjon, produksjon av grafiske produkter av papir. Tradisjonelt er det sentrale at det fremstilles et antall eksemplarer som er identiske med originalen, men også selve presentasjonen – typografien – og lagringen på et papirmedium er viktige sider ved trykksakproduksjonen.

Trykksakproduksjon har vært en viktig metode for lagring, distribusjon og presentasjon av informasjon helt siden Johann Gutenberg utviklet boktrykkpressen og de løse typene (skrifttegn) på 1400-tallet. Det grunnleggende økonomiske paradigmet i trykksakproduksjon er det samme som i annen masseproduksjon: enhetskostnaden synker med økende antall (opplag).

Produksjonsfaser

Tradisjonell trykksakproduksjon kan deles inn i tre faser: Førtrykk, trykking og ferdiggjøring.

1. Førtrykk eller formfremstilling

Kontor med datamaskiner
I dag foregår førtrykkprosesser som tekstbearbeiding, bildebehandling og ombrekking digitalt, på vanlige datamaskiner.

Formfremstillingen for moderne offsettrykking omfatter tekstbearbeiding (generering/setting, typografering og konvertering av tekst), repro (overføring av bilder og andre originaler til film), sideombrekking (inndeling av stoffet i standard sider), og repromontasje (sammenmontering av filmsidene til hele trykkformer samt overføring til trykkplate).

Samtlige prosesser foregår i dag digitalt; programvare brukes til tekstbearbeiding, bildebehandling og ombrekking i sider direkte på grafiske skjermer, ofte automatisk. Stadig større deler av førtrykks-prosessen blir digitalisert.

2. Trykking

Storformat digital trykkmaskin
Et eksempel på en digital printer som kan produsere trykksaker i storformat.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 3.0

Trykksakproduksjon omfatter flere alternative trykkmetoder, blant annet offset, digitalt trykk, boktrykk, silketrykk (serigrafi), dyptrykk og fleksografi.

I Norge er offset den mest benyttede metoden i dag. Aviser, tidsskrifter og brosjyrer i større opplag blir som regel trykt i offsetrotasjon direkte fra rull, og også en del bøker trykkes i rotasjon. Ellers er arkoffsetmaskiner med 1, 2, eller 4 trykkverk brukt for trykksaker i mindre og mellomstore opplag.

Dyptrykk egner seg hovedsakelig til store opplag og brukes til en viss grad innenfor ukepressen.

Digitalt trykk er den nyeste trykkmetoden som blir mer og mer benyttet, fordi den er tidsbesparende og rimelig, særlig til mindre og mellomstore opplag.

3. Ferdiggjøring/innbinding

Både trykkprosessen og ferdiggjøringen blir i dag i stadig høyere grad datastyrt. Datamaskiner overvåker at fargeskikt og pasning er riktig og gjør automatisk nødvendige justeringer.

Digitaliseringen av førtrykk og prosesstyringen på trykksiden gjør det nå mulig med avansert produksjons-styring og kvalitetssikring av hele fremstillingsprosessen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg