JavaScript

Artikkelstart

JavaScript er det mest brukte programmeringsspråket for interaktive nettsider på klient-siden. Det er et scripting-språk som følger ECMAScript-standarden.

Bruk og utbredelse

Nettsider er i dag vel så mye tjenester og applikasjoner, som de er informasjonsbærere. Alt som gjøres uten at hele nettsiden lastes på nytt krever klient-side-programmering, altså at programkoden tolkes og utføres i nettleseren, og ikke på serveren.

Det finnes en rekke ulike programmeringsspråk å velge blant for slik klient-side-programmering, men etter at Flash og ActionScript brått dalte i popularitet og utbredelse, er JavaScript så og si enerådende.

Server-side-programmering gjennom programmeringsspråk slik som PHP, Python og C# er imidlertid fortsatt svært viktig. Spesielt alt som har med sikkerhet å gjøre må utføres på serveren, ettersom JavaScript-kode i nettleseren lett kan påvirkes av brukeren. JavaScript sin store styrke er på interaktivitet og brukeropplevelse.

På grunn av JavaScript sin utvikling og popularitet, begynner JavaScript i dag også å inkluderes i andre sammenhenger. For eksempel på server-side-utvikling og i mobilapplikasjoner («app-er»).

Egenskaper

JavaScript er et svakt typet språk, som gjør at variabler kan peke til alle typer verdier. Mange ulike programmeringsparadigmer støttes, slik som objektorientering og funksjonell programmering. JavaScript er også hendelsesorientert.

JavaScript og Java

Selv om JavaScript og programmeringsspråket Java har svært like navn, har de ikke like mye felles. JavaScript deler noe av syntaksen til Java, men ut over det var navnevalget et ønske om å trekke på populariteten som Java hadde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg