dalmatiner

Dalmatiner.
Dalmatiner
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Dalmatiner er en hunderase. Navnet skyldes at rasen kom til Vest-Europa fra Dalmatia, men den stammer sannsynligvis fra Nord-India og kom til Vesten med romfolket, som brukte den som altmulighund, særlig som jakthund.

Faktaboks

Uttale
dalmatˈiner

På 1700- og 1800-tallet var dalmatineren meget populær som følge for hesteekvipasjene i England og Frankrike; først som beskyttelse mot landeveisrøvere, senere som ren staffasje. Dalmatineren er nå ren selskapshund.

Utseende

Dalmatineren er middels stor, rektangulær. Mankehøyden er 56–61 cm for hannhunder og 54–59 cm for tisper. Den har ganske langt hode med forholdsvis bred skalle, moderat stopp, lang snute og middels store øyne med runde øyeåpninger. Den har høyt ansatte, hengende ører. Pelsen er kort, hard og blank. Pelsen har hvit bunnfarge med skarpt avgrensede, svarte eller brune, små flekker jevnt fordelt over hele hunden. Flekkene må være enten svarte eller brune. Kombinasjoner er ikke lov (valpene fødes hvite). Halen er svakt oppoverbuet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Ole Christian Høie

Bildet som illustrerer dalmatinerens utseende er lite velvalgt. Begge ørene er helt svarte (det man kan se), og det tyder på at hunden har såkalt patch - unormalt store områder som er dekket av farge. Dette er en feil som tidligere diskvalifiserte hunden fra å bli stilt ut for eksteriørvurdering, brukt i avl osv. Også på ørene skal dalmatineren ha flekker, selv om det aksepteres mer farge enn ellers på kroppen. Bildet bør avgjort byttes ut, og jeg foreslår at Norsk Dalmatinerklubb blir kontaktet. Formann i klubben er Heidi Price, e-postadresse: pricespot@gmail.com og tlf.: 97661516. Vennlig hilsen raseentusiast gjennom mer enn 40 år - Ole Christian Høie

svarte Andreas Tjernshaugen

Takk for kommentar - og beklager svært sen respons. Jeg byttet ut bildet til et som forhåpentlig passer bedre. Vi er også åpne for bildeforslag hvis noen vil dele et bilde de har tatt selv.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg