briard

Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Briard, fransk hunderase, som har fått navn etter landskapet Brie i Frankrike. Den er en av mange fårehundtyper som har eksistert i Frankrike siden oldtiden. Den brukes fortsatt som gjeterhund og vakthund over hele landet, og har også vært brukt som militærhund. Under første verdenskrig ble den brukt til å lete opp sårete og føre sanitetspersoner frem til dem.

Faktaboks

Uttale
briˈar

De første briardene ble importert til Norge i 1975 og ble etter hvert ganske populære, spesielt som utstillings- og brukshunder. Rasen er ikke blant de største, det registreres rundt 30 valper (gjennomsnittlig) hvert år.

Lynne

I dag er rasen populær som familie- og utstillingshund, og som de fleste gjeterhundrasene er den lettlært. Den skal være stabil og modig, ikke aggressiv eller engstelig.

Utseende

Briard er en forholdsvis stor, rektangulært bygget hund med lang, raggete pels. Den er meget muskuløs, med mankehøyde for hannhunder 62–68 cm, for tisper 56–64 cm. Stort hode i forhold til kroppen, kraftig, forholdsvis langt. Skallen like bred som lang, markert stopp og temmelig langt, kraftig snuteparti. Saksebitt. Forholdsvis store, mørke øyne.

Ørene ble tradisjonelt kupert (dette er nå forbudt), idag hengende, høyt ansatte, lengden er ca halve hodelengden. Kraftig kropp med lang brystkasse og kort lend, stram, rett overlinje. Halsen skal ha god lengde, skulderen velvinklet og godt tilbakelagt. Velvinklete bakben. Lang, sabelformet hale med rikelig fane, den bæres lavt og med krok på spissen.

Pelsen er lang (minst 7 cm), helst 15-20 cm, svakt bølget og tørr med lett underull. Hodet har skjegg, barter og buskede øyebryn. Alle farger unntatt hvitt, kastanjebrun og mahognybrun tillatt, men mørke foretrekkes. Sporer, helst dobbelte, på bakbena påbudt. Briarden skal bevege seg med god skrittlengde i lett, effektivt jordbundet trav.

Tilhører FCI gruppe 1.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (5)

skrev Carla Haga

Hei,Jeg stusser litt over denne formuleringen: "alle farger unntatt hvitt tillatt, men mørke foretrekkes.". I rasestandarden for briard står følgende som diskvalifiserende feil: "Fargen hvit, kastanje eller mahogny. Tofarget. Hvitt bliss, hvit pels på bena.Fawn-farget med mørke hårspisser som danner en mørk sadel."

svarte Marte Ericsson Ryste

Heisann,Takk for kommentar. Vi skal se på innspillet ditt i løpet av uka sammen med fagansvarlig. Mvh Marte Ericsson Ryste, Redaksjonen

svarte Wenche Eikeseth

Det er nå lagt inn ny tekst på briard, og du hadde helt rett når det gjaldt farge på briard. Den teksten som sto inne var den gamle som sto i papirutgaven og var veldig kort - og ikke helt korrekt. Alle raser vil etter hvert nå bli revidert til nettutgaven - og forhåpentligvis bedre og fyldigere!

skrev Bodil Økland

Ikke alt i denne beskrivelsen av Briarden er helt korrekt !!! Den er gjeterhund , men har vel ikke vært karakterisert som fårehund , ikke alle farger er tillatt, og den har grov lang pels , som geiteragg med lett underull ! :-) Detter standard beskrivelse av Briarden hos NKK : http://web2.nkk.no/wp-content/uploads/2012/02/Briard-FCI-113.pdf

svarte Marte Ericsson Ryste

Heisann,Takk for kommentaren til artikkelen. Fagansvarlig vil se på dette i løpet av uka, og vurdere om teksten bør oppdateres/endres. Legg gjerne inn forbedringsforslag i teksten.Mvh Marte Ericsson Ryste, Redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg