alaska husky

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Alaska husky er en type hund som er spesielt avlet for å være en god sledehund. Den brukes i konkurranser og har stor utholdenhet og motivasjon for å løpe. Alaska husky er ikke en rasehund da den har en åpen stambok, det vil si at man kan krysse inn fra andre raser, og derfor ikke er anerkjent som rase av kennelklubbene.

Historikk

Opprinnelsen er en type polarhund som fantes lokalt i Alaska og nord i Canada. Denne hunden hadde stor utholdenhet, men manglet fart. Derfor ble de krysset inn med andre raser for å få frem en god konkurransehund.

De tilfeldige sledehundkonkurransene som hadde pågått en stund ble mer formalisert i 1906 da Nome Kennel Club ble etablert. I 1948 ble Alaska Dog Mushers Assosiation etablert i Fairbanks, og det ble ukentlige løp. I 1950 ble Alaska Sled Dog and Racing Assosiation etablert i Anchorage, og sledehundløpene ble mer formalisert og fikk mer oppmerksomhet. Med økende popularitet ble det også flere hunder og bedre hundeavl. Tidligere var det flere regionale hundetyper, men nå ble alle disse gitt samme navn, Alaska Husky.

Flere hundekjørere ønsket å forbedre alaska huskyen og krysset inn mynder, fuglehunder, schäferhund, samojed, og spaniel.

Beskrivelse

Fargevariasjonen er stor. Størrelse, øynefarge og pels varierer en del. Hundene veier mellom omtrent mellom 20 og 30 kg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg