Vorstehhund Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Vorstehhund av P. Scott/KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Vorstehhund er en hunderase klassifisert som stående fuglehund, men brukes også som vannapportør og hårviltjeger. I Norge brukes den dessuten som trekkhund. Vorstehhund finnes i tre hårlagsvarieteter, som hver opprinnelig hadde noe forskjellig bakgrunn.

Langhåret vorstehhund er etterkommer fra wachtelhunder og er en blanding av forskjellige spaniels og settere.

Strihåret vorstehhund oppstod ved krysning av strihårede tyske bracker og fransk-belgisk-hollandske strihårede fuglehunder.

Korthåret vorstehhund er resultat av krysning av korthårede tyske bracker med tunge spanske pointere, som senere ble tilsatt edlere britiske pointere.

Fra 1700-tallet av ble vorstehhunden utsatt for stadig vekslende avlsmål. Det det tok derfor lang tid å få rasen typemessig konsolidert. Virkelig orden på avlsbestrebelsene ble det først i begynnelsen av 1900-tallet.

Den er rektangulær og kraftig, men edel. Mankehøyde for tisper er 56–63 cm, og for hannhunder 60–67 cm (innen disse grensene varierer idealhøyden litt for de forskjellige hårlagsvarieteter). Vorsehhunden har tørt, middels langt hode, svakt hvelvet skalletak, og tydelig, men ikke skarp stopp. Den har kraftig, forholdsvis lang snute med litt konveks (buet utover) neserygg. Øynene er mørkt brune, og ørene er middels store, høyt og bredt ansatte, og hengende. Den har kort, høyt ansatt, vannrett båret hale.

Langhåret: pelsen er kort på hodet, 3–5 cm lang på kroppen, og lengre på bryst, buk og hale, beheng (langt hår på baksiden av beina).

strihåret: pelsen er tett, meget stri, 2–4 cm lang, med tilliggende overpels. Den har markerte øyebryn og skjegg.

korthåret: har kort, tett, tørr, og tilliggende pels. Pelsfargen er brun med eller uten hvitt, brunskimmel, gråskimmel, eller hvit med brune tegninger.

Pelsen på kort- og strihåret vorstehhund finnes også i svart i samme mønster som brunt.

Norsk Kennel klub

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.