canicross
Snøreløping, eller canicross, har blitt en populær form for barmark hundekjøring.
Av /Shutterstock.

Hundekjøring barmark er hundekjøring som ikke foregår på snø, men i form av snøreløping, snørekjøring eller kjøring med ulike hjuldoninger etter én eller flere hunder. Barmark omfatter øvelsene vogn, sparkesykkel, snøresykling og snøreløping (canicross) med fire, seks eller åtte hunder i spannet.

Faktaboks

Også kjent som

carting, dryland mushing, canicross

De mest brukte vognene er trehjulsvogn og firehjulsvogn. Vanligvis er fire hunder i spannet med trehjulsvogn, og seks til åtte hunder med firehjulsvogn. I snøresykling er det mest vanlig å bruke én hund. Snøreløping, mer kjent under den engelske betegnelsen canicross, er ganske likt snøresykling. Forskjellen er at hundeføreren bruker beina i stedet for sykkel. Et snøre føres fra hundens sele og til et løpebelte føreren har rundt midjen. Sparkesykkel er en sykkel uten kjede. Her blir det brukt én eller to hunder.

Innenfor barmark hundekjøring brukes mange forskjellige hunderaser. Spesielt i snøreløping kan de fleste litt større hunderaser bli brukt.

Barmark er mest utbredt i Mellom-Europa, men har også blitt populært i Norge, med en rekke norske verdensmestere fra 2010-tallet, deriblant Svein Ivar Moen, Jørgen Mæland, Yvette Hoel og Lena Boysen Hillestad.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg