hundekjøring barmark

Hundekjøring barmark, gren innen hundekjøring i form av snøreløping, snørekjøring eller kjøring med ulike hjuldoninger etter én eller flere hunder. Barmark omfatter øvelsene vogn, sparkesykkel, snøresykling og snøreløping med 4, 6 eller 8 hunder i spannet.

Faktaboks

Også kjent som

carting, dryland mushing.

De mest brukte vognene er 3-hjuls vogn og 4-hjuls vogn. Vanligvis er fire hunder i spannet med 3-hjuls vogn, og seks til åtte hunder med 4-hjuls vogn. I snøresykling er det mest vanlig å bruke én hund. Snøreløping er ganske likt snøresykling. Forskjellen er at hundeføreren bruker beina i stede for sykkel. Et snøre føres fra hundens sele og til et løpebelte føreren har rundt midjen. Sparkesykkel er en sykkel uten kjede. Her blir det brukt én eller to hunder. Før sparkesykkelen kom var det vanlig å bruke en vanlig sykkel uten kjede, men teknologien har utviklet seg mye på dette området. Innenfor hundekjøring, barmark, er det mange forskjellige hunderaser å se. Spesielt i snøreløping kan de fleste, litt større, hunderaser brukt.

Barmark er mest utbredt i Mellom-Europa. De siste årene har barmark hundekjøring også blitt populært i Norge. Svein Ivar Moen ble verdensmester i 2-spann snørekjøring 2011 på Hamar. Jørgen Mæland ble verdensmester barmark sykkel med èn hund 2006. Under VM barmark 2013 ble det tre norske gull: Yvette Hoel snørekjøring en hund, Susannah Kelly Combined og Lena Boysen Hillestad snørekjøring 4 hunder.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg