Tjæremile. Milen dekkes

Tjæremile på bakkekam ved vatn. Dette er ei gropmile med never i botnen, tyrived samt deksel av granbar og torv.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Tjæremile. Vedstykkene klubbes.
Bygging av tjæremile. Fotografiet viser hvordan man har plassert finkløvd tyrived i ei traktformet, nevertekt grop på en bakkekam mot vatn.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Tjæremile. Milen dekkes

Tjæremile dekt med granbar. Mila ligger på en bakkekam like ved et vatn.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Tjærebrenning var i tidligere tider en metode for utvinning av tjære, som blant annet ble brukt til impregnering av hus, båter, tauverk og fiskegarn.

Prosessen bygget på tørrdestillasjon av harpiksholdig trevirke som tyri, kjerneveden og røttene til furu. Tjærebrenning var derfor avhengig av god tilgang på furu, som i Innlandet og Trøndelag, men også i Bardu og noen andre steder i Nord-Norge. For selve utvinningen var det utviklet flere teknikker, blant annet tjæremiler, tjæregrav, tjæreovner, myrmiler og gryter. Myrmiler er kjent fra Østerdalen, Nordmøre, Trøndelag og Helgeland. Tjæremiler var i bruk siden 1100-tallet og tjæreovner er kjent fra 1600-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg