Titansulfater er titanforbindelser som inneholder sulfatgruppen, som har kjemisk formel SO42.

Faktaboks

Uttale
titˈansulfˈater

Titan(IV)sulfat

Titan(IV)sulfat, kjemisk formel Ti(SO4)2, dannes ved innvirkning av varm svovelsyre på titan(IV)oksid. I løsning er sulfatet bare stabilt i konsentrert svovelsyre. I vann spaltes det lett under dannelse av titan(IV)oksidsulfat, TiOSO4, et hvitt pulver som fås ved å koke titan(IV)oksid i konsentrert svovelsyre. Det dannes som mellomprodukt ved fremstilling av titan(IV)oksid etter sulfatprosessen. Oksidsulfatet er bygd opp av –Ti–O–Ti–O-kjeder som er bundet til hverandre ved hjelp av sulfationene.

Oksidsulfatet løser seg i kaldt vann under hydrolyse. Ved oppvarming utskilles tungt løselige titan(IV)oksidhydrater, TiO2·aq. Settes hydrogenperoksid til en løsning av titan(IV)oksidsulfat i konsentrert svovelsyre, dannes peroksotitan(IV)sulfat, Ti(O2)SO4· 3H2O, som et rødt, fast stoff.

Titan(III)sulfat

Titan(III)sulfat, Ti2(SO4)3, er et grønt, krystallinsk pulver, uløselig i vann og konsentrert svovelsyre, men løselig i fortynnet svovelsyre og saltsyre under dannelse av fiolette, sure hydrater. Titan(III)sulfat er et kraftig reduksjonsmiddel. Det kommer i handelen som en ca. 15 prosent løsning og blir brukt i tekstilindustrien for å fjerne farger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg