titansulfater

Artikkelstart

Titansulfater er titanforbindelser som inneholder sulfatgruppen, som har kjemisk formel SO42.

Faktaboks

Uttale
titˈansulfˈater

Titan(IV)sulfat

Titan(IV)sulfat, kjemisk formel Ti(SO4)2, dannes ved innvirkning av varm svovelsyre på titan(IV)oksid. I løsning er sulfatet bare stabilt i konsentrert svovelsyre. I vann spaltes det lett under dannelse av titan(IV)oksidsulfat, TiOSO4, et hvitt pulver som fås ved å koke titan(IV)oksid i konsentrert svovelsyre. Det dannes som mellomprodukt ved fremstilling av titan(IV)oksid etter sulfatprosessen. Oksidsulfatet er bygd opp av –Ti–O–Ti–O-kjeder som er bundet til hverandre ved hjelp av sulfationene.

Oksidsulfatet løser seg i kaldt vann under hydrolyse. Ved oppvarming utskilles tungt løselige titan(IV)oksidhydrater, TiO2·aq. Settes hydrogenperoksid til en løsning av titan(IV)oksidsulfat i konsentrert svovelsyre, dannes peroksotitan(IV)sulfat, Ti(O2)SO4· 3H2O, som et rødt, fast stoff.

Titan(III)sulfat

Titan(III)sulfat, Ti2(SO4)3, er et grønt, krystallinsk pulver, uløselig i vann og konsentrert svovelsyre, men løselig i fortynnet svovelsyre og saltsyre under dannelse av fiolette, sure hydrater. Titan(III)sulfat er et kraftig reduksjonsmiddel. Det kommer i handelen som en ca. 15 prosent løsning og blir brukt i tekstilindustrien for å fjerne farger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg