Peder Farup

Faktaboks

Peder Farup
Født
27. september 1875, Larvik
Død
8. februar 1934, Vestre Aker
Peder Farup (utsnitt av maleri av Jo Piene)
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Peder Farup var en norsk kjemiker, farmasøyt og innovatør. Han ble den første professoren i farmasøytisk kjemi i Norge. I samarbeid med Gustav Jebsen utviklet han en kommersiell prosess for fremstilling av titanhvitt som etter hvert har blitt den dominerende hvitfargen i verden.

Utdanning

Av økonomiske grunner tok han examen artium først da han var nesten 30 år. Etter middelskolen gikk han i lære i apotek i Larvik og tok medhjelpereksamen i 1895 og apotekereksamen i 1897. Fra 1900 arbeidet han i apotek i Kristiania og hospiterte på Farmakologisk institutt på universitetet. Der gjennomførte han sin første forskningsoppgave hvor han utviklet en metode til å bestemme opptatt mengde kvikksølv i egen kropp. Han innså at det var i fysikalsk kjemi fremtiden lå, og i 1901 dro han til Walther Nernst i Gøttingen. Der tok han doktorgraden året etter. I 1903 var han noen måneder hos en annen berømt fysikalsk kjemiker, Jacobus van't Hoff i Berlin.

Fra 1902 til 1909 arbeidet Farup ved universitetet i Kristiania, først som privatassistent hos Heinrich Goldschmidt så som amanuensis hos Johan Vogt. Etter en kort tid som universitetsstipendiat ble han utnevnt til den første professor i uorganisk kjemi ved NTH (nå NTNU).

Forskning

Fossekraften ble utbygget i Norge fra begynnelsen av 1900-årene. Noe av kraften ble brukt til fremstilling av Norgesalpeter med Birkeland-Eydes metode.

Farup ble medlem av en komite i 1907 som skulle vurdere elektrometallurgisk fremstilling av jern og stål. Han ble da oppmerksom på forekomsten av ilmenitt i Sokndal nær Jøssingfjorden. Ilmenitt er jern(II)titan(IV)oksid. Først var oppmerksomheten om jernet, men etter hvert ble arbeidet konsentrert om å fremstille titanhvitt (TiO2). I samarbeid med Gustav Jebsen lykkes han i å utvikle en kommersiell prosess for fremstilling av titanhvitt som etter hvert har blitt den dominerende hvitfargen i verden. Da det viste seg å være vanskelig å utvikle prosessen på NTH sa han i 1918 opp sin stilling der. Han flyttet til Oslo og opprettet året etter sitt eget firma (Professor Farups laboratorium) og levde som teknisk leder frem til 1925 da han ble den første professor i farmasøytisk kjemi i Norge.

Farmasøytisk institutt

I den stillingen var hovedoppgaven å få bygget Farmasøytisk institutt på Blindern og utvikle et universitetsstudium for utdanning av farmasøyter i Norge. Han var i stillingen det første semesteret instituttet var åpent i 1932. Men etter det ble han apoteker på St. Hanshaugen Apotek. Farup fikk lungetuberkulose og døde allerede to år senere, bare 59 år gammel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Morten Bakkeli

Hei. Ifølge Norsk biografisk leksikon og Folketellingen 1875 var Peder Farup født i Larvik. Det må med.

svarte Bjørn Pedersen

Det er nå med i faktaboksen, men jeg har tenkt å revidere selve teksten om ikke lenge. Takk! Mvh Bjørn

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg