tetrakloretylen
Molekylmodell av tetrakloretylen. Grå kuler står for karbonatomer. Grønne kuler står for kloratomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
tetrakloretylen
Lisens: CC BY SA 3.0
tetrakloretylen
Strukturformel for tetrakloretylen
tetrakloretylen
Lisens: CC BY SA 3.0

Tetrakloretylen er en kjemisk forbindelse av karbon og klor. Forbindelsen er en fargeløs væske med en eterlignende lukt. Væsken har kokepunkt 121 °C og densitet 1,62 g/cm3. Tetrakloretylen er blandbar med alkohol, eter og oljer i alle forhold, men forbindelsen er uløselig i vann. Tetrakloretylen er ikke brennbar. Den kjemiske formelen til tetrakloretylen er C2Cl4.

Faktaboks

Også kjent som

perkloretylen

Uttale
tetraklˈoretylˈen

Tetrakloretylen fremstilles ved klorering av hydrokarboner, fulgt av pyrolyse eller ved addisjon av klor til acetylen via trikloretylen. Tetrakloretylen er et godt løsemiddel for blant annet fett og kautsjuk, og brukes ved kjemisk rensing av tøy, som avfettingsmiddel for metaller og lignende, og i organisk syntese av fluorkarboner.

Tetrakloretylen virker irriterende på øyne, hud og slimhinner, forårsaker nyre- og leverskader og er vist å være kreftfremkallendedyr.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg