Tereksnipe
Av /via Encyclopedia of Life.
Lisens: CC BY NC 4.0

Tereksnipe er en fugleart i snipefamilien, og eneste art i slekten Xenus. Med en kroppslengde på 20–25 centimeter, og en vekt på 50–125 gram, er den litt større enn en strandsnipe. Kroppsformen og de korte beina gjør at tereksnipe minner om strandsnipe, men fargene på hode, hals og rygg er gråere. Det mest iøynefallende kjennetegnet er likevel det svært lange og svakt oppadbøyde nebbet. I hekkesesongen har også beina en særpreget oransjegul farge.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Xenus cinereus
Beskrevet av
(Güldenstädt, 1775)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

I hekkeperioden er tereksnipe knyttet til den boreale barskogssonen. Hovedandelen av bestanden hekker i et bredt belte gjennom Russland østover mot Stillehavet. Noen svært få par hekker også i Finland. Den overvintrer langs kystene av Afrika, Asia og Oseania.

Forekomst i Norge

Fram til 2021 er tereksnipe påtruffet 44 ganger i Norge. De fleste observasjonene er fra mai og juni. Det foreligger også et mulig hekkefunn fra Pasvikdalen i 1967.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Xenus cinereus
Tidligere vitenskapelig navn
Tringa cinerea
Artsdatabanken-ID
3805
GBIF-ID
2481703

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg