tennmiddel

Tennmiddel, innretning som brukes for å tenne drivladningen i ammunisjon, innlede sprengkjeden i et sprengmiddel (se sprenghette), eller sette i gang en brann. Tennmidler til militære formål kalles gjerne tennammunisjon.

Faktaboks

Etymologi
våpen, tekn.

Tennhetten

Tennhetten er vanligvis plassert i bunnen av en hylse og settes av ved slag fra en tennstift. Tennhetten inneholder nok tennsats til å sette av kruttladningen i mindre våpen. Tennsatsen består av oksidasjonsmiddel, f.eks. kaliumklorat, og brensel i form av svovelforbindelser som antimonsulfid og bly-tiocyanat. Initialsprengstoff som knallkvikksølv eller blyazid, og harde partikler, f.eks. glasspulver, blir ofte tilsatt for å øke følsomheten.

Elektrisk tennhode

Elektrisk tennhode er som oftest en glødetråd omgitt av en varmefølsom tennsats (blymononitroresorcinat) sammen med klorat og bindemiddel. Flere slike tennhoder kan kobles i samme strømkrets. Til bruk i ammunisjon kan tennsatsen gjøres elektrisk ledende slik at glødetråden kan sløyfes.

Friksjonstenneren

Friksjonstenneren har en tråd som raskt trekkes gjennom en tennsats og antenner denne ved friksjonsvarmen som oppstår. Tennsatsen består av kaliumklorat, antimonsulfid, glasspulver og svovel.

Sekundær tennladning

Stikkflammen fra den primære ladningen i tennmiddelet er ofte for svak til å antenne sprengladningen og må forsterkes gjennom en sekundær tennladning. Denne bestod før av svartkrutt, men nå brukes også blandinger av metall og oksiderende salter.

Utforming, anvendelse

Tennmiddelet kalles etter utformingen tennskrue, -rør, -patron, -boks eller rett og slett kruttenner. De tre første brukes i ildvåpen av større kaliber, tennboks i rakettmotorer, og kruttennere ved kommersiell virksomhet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg