taleggio

Taleggio er en italiensk halvmyk rødkittost.
Taleggio
Av /iStockphoto.

Taleggio er en italiensk halvmyk rødkittost av helfet kumelk opprinnelig fra Val Taleggio i Lombardia. I dag er produksjonen mer utstrakt, men begrenset til Lombardia med områdene Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Lecco, Lodi, Milano og Pavia, samt Novara i Piemonte og Treviso i Veneto.

Taleggio er i utgangspunktet en gårdsost som ble ystet høst og vinter, men fremstilles nå også industrielt hele året. Osten kan fås som både pasteurisert og av rå melk, men pasteurisert er mest vanlig. Varianter av rå melk er merket latte crudo.

Osten har en kvadratisk form med sider på 18 til 22 centimeter. Den er mellom fire og sju centimeter høy, og har en vekt på mellom 1,7 og 2,2 kilo. Osten har 48 prosent fett i tørrstoffet og modnes på trehyller i minimum 35 dager.

Taleggio har hatt nasjonal geografisk beskyttelse siden 1988, og EUs beskyttet opprinnelsesbetegnelse DOP siden 1996. Årlig produksjon av osten er på cirka 8500 tonn (2014).

Taleggio har en myk, litt støvete skorpe som varierer mellom guloransje og rosa med innslag av grå mugg, mens selve osten er blekgul. Osten dufter av melk og champignon, og har en mild melkesmak med hint av nøtter og sopp. Varianter av rå melk har mer markert duft og smak.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg