Taleggio er en italiensk halvmyk rødkittost av hel kumelk opprinnelig fra Val Taleggio i Lombardia. I dag er produksjonen mer utstrakt, men begrenset til Lombardia med områdene Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Lecco, Lodi, Milano og Pavia, samt Novara i Piemonte og Treviso i Veneto

Taleggio er i utgangspunktet en gårdsost som ble ystet høst og vinter, men fremstilles nå industrielt hele året. Osten kan fås som både pasteurisert og upasteurisert, men pasteurisert er mest vanlig.

Osten har en kvadratisk form med sider på 18 til 22 cm. Den er mellom fire og sju centimeter høy, og har en vekt på mellom 1,7 og 2,2 kilo. Osten har 48 prosent fett i tørrstoffet og modnes på trehyller i minimum 35 dager.

Taleggio har hatt nasjonal geografisk beskyttelse siden 1988, og EUs opprinnelsesbeskyttelse siden 1996. Årlig produksjon av osten er på cirka 8500 tonn (2014).

Taleggio har en myk, litt støvete skorpe som varierer mellom guloransje og rosa med innslag av grå mugg, mens selve osten er blekgul. Osten dufter av melk og champignon, og har en mild melkesmak med hint av nøtter og sopp. Upasteurisert har osten mer markert duft og smak.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.