Cremona

Artikkelstart

Cremona er en by i det nordlige Italia. Den ligger i regionen Lombardia og hovedstad i provinsen Cremona, og ligger på nordsiden av Po, 75 kilometer sørøst for Milano. Byen har omtrent 69 000 innbyggere (2011).

Faktaboks

Uttale
cremˈona

Det lokale næringslivet består blant annet av næringsmiddel-, kjemisk og tekstilindustri, samt produksjon av landbruksmaskiner og petroleumsraffinering.

Av severdigheter kan nevnes et museum med mange gjenstander og kunstverk fra romertiden. Ved Piazza del Comune ligger rådhuset (1206–1245) og den senromanske katedralen, påbegynt på 1100-tallet, med sin 111 meter høye kampanile (Torrazzo). På 1400–1600-tallet var Cremona berømt for sine fiolinbyggere Stradivari, Amati og Guarneri, og er i dag hjem til et stradivariusmuseum og fiolinmakerskole.

Cremona ble anlagt som romersk koloni i år 218 fvt., men ble ødelagt i år 69 evt. av Vespasian og 603 av langobardene. I middelalderen var Cremona en fristat, men ble så erobret, snart av den ene, snart av den andre i de endeløse krigene på slutten av middelalderen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg