rå melk

Artikkelstart

Rå melk er melk som ikke er blitt varmet opp til en temperatur på over 40 grader celsius og ikke har gjennomgått annen behandling med tilsvarende virkning. Det må ikke forveksles med råmelk, som er den første melken ei ku produserer etter å ha kalvet.

Rå melk blir ofte brukt ved ysting av ost. I Norge gjelder dette kun på gardsysterier og andre håndverksysterier.

Upasteurisert melk og rå melk blir ofte brukt om hverandre, men upasteurisert melk kan være varmebehandlet ved temperatur på over 40 grader celsius uten å være pasteurisert. I mange land er det vanlig i ysterier å termisere melken, det vil si å varme den opp til 62 til 65 grader celsius i 15 sekunder eller 53 grader celcius i 30 minutter. Dette gjøres i tilfeller der melken ikke brukes til ysting umiddelbart og skal hindre eventuell harskning.

Regelverk

I Norge er det ikke lov å omsette rå melk til konsum på regulær og organisert basis, men tilfeldig salg direkte fra melkebonde er tillatt. Ost, syrnet melk, rømme og smør av rå melk er tillatt å omsette.

Helse- og omsorgsdepartementet har bedt Mattilsynet utarbeide forslag til nye regler for omsetning av rå melk til konsum.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

  • Lovdata (Animaliehygieneforskriften – Vedlegg I, punkt 4.1)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg