Rå melk er melk som ikke er blitt varmet opp til en temperatur på over 40 grader celsius og ikke har gjennomgått annen behandling med tilsvarende virkning. Det må ikke forveksles med råmelk, som er den første melken ei ku produserer etter å ha kalvet.

Rå melk blir ofte brukt ved ysting av ost. I Norge gjelder dette kun på gardsysterier og andre håndverksysterier.

Upasteurisert melk og rå melk blir ofte brukt om hverandre, men upasteurisert melk kan være varmebehandlet ved temperatur på over 40 grader celsius uten å være pasteurisert. I mange land er det vanlig i ysterier å termisere melken, det vil si å varmer den opp til 62 til 65 grader celsius i 15 sekunder. Dette gjøres i tilfeller der melken ikke brukes til ysting umiddelbart, og skal hindre eventuell harskning.

I Norge er det ikke lov å omsette rå melk til konsum på regulær og organisert basis, men tilfeldig salg direkte fra melkebonde er tillatt.

Helse- og omsorgsdepartementet har bedt Mattilsynet utarbeide forslag til nye regler for omsetning av rå melk til konsum.

  • Lovdata (Animaliehygieneforskriften – Vedlegg I, punkt 4.1)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.