Pasteurisering, varmebehandling av melk og lignende for å drepe bakterier. Temperaturen melken oppvarmes til og tiden melken utsettes for denne temperatur, velges slik at det oppnås maksimal sikkerhet for at mikroorganismene blir drept uten at melkens kvalitet samtidig blir skadd. Ved lavpasteurisering varmer man opp til ca. 65 °C i ca. 30 minutter. Ved hurtigpasteurisering skal man varme opp i noen få sekunder til ca. 75 °C, ved høypasteurisering til 80–85 °C i ca. 1 minutt og ved ultrapasteurisering til 145–150 °C i ca. 1 sekund. Metoden benyttes også til behandling av øl og andre drikkevarer.

Metoden ble uteksperimentert av Louis Pasteur (1822–95), fransk kjemiker og bakteriolog.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.