pasteurisering

Pasteurisering, varmebehandling av melk og lignende for å drepe bakterier. Temperaturen melken oppvarmes til og tiden melken utsettes for denne temperatur, velges slik at det oppnås maksimal sikkerhet for at mikroorganismene blir drept uten at melkens kvalitet samtidig blir skadd. Ved lavpasteurisering varmer man opp til ca. 65 °C i ca. 30 minutter. Ved hurtigpasteurisering skal man varme opp i noen få sekunder til ca. 75 °C, ved høypasteurisering til 80–85 °C i ca. 1 minutt og ved ultrapasteurisering til 145–150 °C i ca. 1 sekund. Metoden benyttes også til behandling av øl og andre drikkevarer.

Faktaboks

uttale:
pastør-

Metoden ble uteksperimentert av Louis Pasteur (1822–95), fransk kjemiker og bakteriolog.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg