Lecco

Utsikt over Lecco med Lago di Como øverst i bildet og Lago di Garlate nederst til venstre.

Av .
Lisens: CC BY 3.0
Lecco sett fra vest, med det karakteristiske sagformete fjellet Resegone i bakgrunnen.
Lecco sett fra vest
Av .

Artikkelstart

Lecco er en by i det nordlige Italia, i regionen Lombardia, ved Addas utløp fra Lago di Comos sørøstarm. Byen har 48 058 innbyggere (2019).

Faktaboks

Uttale
lˈekkå
Også kjent som

Lècch (uttale: lekk) på det lokale vestlombardiske målføret

Turismen spiller en viktig rolle for Leccos økonomi. Byen er særlig kjent i det italienskspråklige kulturområdet i forbindelse med romanen I Promessi Sposi (1842) av Alessandro Manzoni (norsk Dei trulovade,), noe som også utgjør en viktig del av byens profilering innenfor kultur- og reiseliv.

Lecco har også metallindustri i tillegg til mekanisk og elektroteknisk industri. I dalene ved byen blir det produsert en del lokale oster, blant annet av typen taleggio. Lecco er også kjent for sine fjellklatrere, som for eksempel Riccardo Cassin. Fjellklatreren og eventyreren Carlo Mauri fra Lecco var med på Ra I- og Ra II-ekspedisjonene ledet av Thor Heyerdahl.

Opphavet til stedsnavnet er usikkert, men mest sannsynlig kommer det fra et keltisk ord med betydningen 'innsjø'. I så fall dreier det seg om det samme ordet som det irske og skotsk-gæliske loch, som er kjent fra innsjønavn som Loch Lomond og Loch Ness.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (5)

skrev Jørgen G. Bosoni

Framlegg til endring av biletteksten:
Frå: «Utsikt over Lecco med Lago di Como øverst i bildet.»
til: «Utsikt over Lecco med Lago di Como øverst i bildet og Lago di Garlate nederst til venstre. »

skrev Geir Lima

Hei! Tillegget er nå lagt inn i billedteksten.

skrev Jørgen G. Bosoni

«Lecco er også kjent for sine fjellklatrere, som f. eks. Riccardo Cassin.» Cassin var egentlig ikke født i Lecco (etternavnet kommer åpenbart fra Friuli eller Veneto), men han flyttet dit som 17-åring og levde der resten av sitt liv. Jeg tror derfor at man trygt kan si at han var fra Lecco.

skrev Jørgen G. Bosoni

Innbyggere: det mest oppdaterte tallet skal være 48 058 innbyggere (kilde: https://www.istat.it/it/dati-analisi-e-prodotti/contenuti-interattivi/popolazione-residente -- ISTAT er det italienske statistiske sentralbyrået)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg