kommensalisme

Artikkelstart

Kommensalisme er en form for samliv mellom to arter, der den ene organismen (kommensalen) har en fordel av samlivet mens den andre (verten) ikke påvirkes (verken positivt eller negativt).

Faktaboks

Uttale
kommensalˈisme
Etymologi
av fransk, egentlig ‘en som spiser ved samme bord’

Et godt eksempel på kommensalisme er de mange ikke-sykdomsfremkallende bakteriene som lever på huden vår. De får et sted å bo og næring i form av for eksempel olje fra huden, men vi blir ikke påvirket av at de er der. Små blomsterplanter som ikke tåler sterk sol og derfor lever i skyggen av store trær er også kommensaler fordi trærne ikke blir påvirket av blomsterplantene. Epifytter som lever på trær vil også være kommensaler, så lenge de ikke skader trærne. Her er det viktig å skille mellom epifytter, som vokser på andre planter uten å skade eller ta næring fra verten (eksempel på kommensalisme), og snylteplanter, som snylter på verten de vokser på og tar næring fra dem (eksempel på parasittisme, ikke kommensalisme).

Kommensalisme er regnet som vanlig i naturen, men er vanskelig å påvise ettersom det er svært vanskelig å vise at kommensalen ikke har noen positive eller negative effekter på verten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg