Subjektivitet viser til enkeltpersoners unike erfaring og opplevelse av verden. Subjektivitet bygger på begrepet subjekt i erkjennelsesteoretisk forstand, altså det som erfarer, sanser og forstår.

Subjektet innehar subjektivitet, altså en spesifikk måte å sanse verden på og forstå seg selv i lys av andre. Subjektiviteten er både stabil og motsetningsfull. Begrepet subjektivitet brukes ofte synonymt med subjekt, og det finnes ingen universell definisjon på tvers av teoretiske perspektiv.

I dagligtalen brukes subjektivitet ofte for å vise til enkeltmenneskets unike sansning og erfaring av verden. I andre disipliner og samfunnsdiskurser går begrepet subjekt under begrepene individ eller selv. Det som imidlertid er til felles for de ulike perspektivene er en interesse for de subjektive elementene ved menneskelivet, altså at personer opplever verden på ulike måter.

Begrepet subjektivitet brukes for å utfordre antagelsen om at mennesker har full innsikt i egne ønsker og behov, og dermed er i stand til å handle i tråd med disse. Subjektivitet viser altså til en dobbelthet ved menneskets væren, altså at det utvikler en unik måte å sanse verden på, samtidig som dette er en prosess som utvikles i tett samspill med omgivelsene.

Utvikling av subjektivitet

Utviklingen av subjektivitet kalles gjerne subjektdannelse.

Subjektdannelse, også omtalt som subjektivering (på engelsk subjectivation), viser til ulike prosesser som fører til at en person utvikler tanker og følelser som til sammen fører til fornemmelse av å være en handlende aktør i møte med verden og andre mennesker.

Subjektiviteten utvikles i samspill med samfunnet og andre mennesker. Subjektivitet som begrep brukes derfor ofte innen teoretiske perspektiver som interesserer seg for hvordan selvet og identiteten, altså enkeltmenneskets erfaring av å være til og selvrefleksjon, med ulike lyster og behov, utvikles i samspill med det sosiale miljøet.

Vitenskapsfilosofisk er begrepet også gjerne knyttet til poststrukturalistiske perspektiv, og teoretikere som Michel Foucault og Judith Butler. Den relasjonelle forståelsen av subjektivitet er en reaksjon på vitenskapelige perspektiver som konseptualiserer menneskets subjektivitet som en medfødt og avgrenset størrelse som eksisterer uavhengig av sine omgivelser.

Kjønnet subjektivitet

Innen kjønnsforskning har det vært en særlig interesse for å studere hvordan kvinners subjektivitet ikke er en medfødt egenskap, men noe som utvikles i møte med det patriarkalske samfunnet. Dette perspektivet er gjerne eksemplifisert ved filosofen Simone de Beauvoirs berømte utsagn om at man «fødes ikke som kvinne, men blir det».

Innen kjønnsforskning og kritisk teori brukes begrepet for å analysere hvordan mennesker utvikler en opplevelse av å være til, som et avgrenset, men likevel relasjonelt, vesen. Antagelsen er at subjektiviteten er en historisk prosess i tett samspill med omgivelsene. I et slikt perspektiv forstås derfor subjektiviteten som innvevd i sin historiske, kulturelle og sosiale kontekst. Det er altså umulig å tenke seg enkeltmenneskets tanker, følelser, handlinger og selvforståelse uavhengig av dets kontekst.

Innen kjønnsforskning har man vært særlig opptatt av kvinners subjektivitet i relasjon til typisk kvinnelige erfaringer som den kjønnede kroppen og moderskapet. Argumentet er at kvinners tendens til å være relasjonelt orientert og identifisert med feminine verdier må forstås i lys av sosialisering og oppvekst. Konseptuelt er subjektivitet tett forbundet med begrep som agens, diskriminering og marginalisering. Tanken er at en mer nyansert forståelse av subjektivitet og hvordan dette utvikles er en nøkkel til å forstå hvordan kvinner og andre marginaliserte grupper undertrykkes. Dette bygger igjen på antagelsen om at menneskets subjektive erfaring av verden former ens handlingsmuligheter og retningsvalg.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Anna Marie Smith (2016), Subjectivity and Subjectivation i The Oxford Handbook of Feminist Theory.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg