Statskasseveksler er kortsiktige veksler utstedt av staten, vanligvis med en løpetid på 90 dager. Statskasseveksklene utstedes dels for å dekke kortsiktige pengebehov for statskassen og dels pengepolitisk, for å påvirke pengemessige forhold i samfunnet.

Faktaboks

Også kjent som
eng. Treasury Bills

I Norge ble de første statskasseveksler utstedt 1934, men det ble bare solgt ubetydelige beløp. Under andre verdenskrig plasserte forretningsbanker og sparebanker store beløp i statskasseveksler (statsveksler) som følge av mangel på andre plasseringsmuligheter.

Etter at kredittloven ble vedtatt 1965, fikk statskasseveksler igjen større betydning gjennom praktiseringen av likviditetsreservebestemmelsene.

Likviditetsreservekravene ble avviklet ved midten av 1980-årene og statskassevekslene spilte i en periode etter dette en mindre rolle. Statskasseveksler er senere blitt gjeninnført som del av Norges Banks likviditetsstyring.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg