Turgortrykk

Til venstre ses en plante som ikke har fått nok vann. Bladene har dermed mistet saftspenningen (turgortrykket). Til høyre ses planten etter vanning.

Turgortrykk
Av /OpenStax.
Lisens: CC BY 4.0

Turgortrykk er hos planter det hydrostatiske trykket som cellesaften øver mot cytoplasmalag og cellevegg. Turgortrykket gjør at celleveggen strekkes elastisk, noe som igjen gir organer med levende celler (for eksempel blad og unge stengler) en viss stivhet. Turgortrykket fremkaller et like stort, men motsatt rettet veggtrykk, som skyldes de elastiske kreftene i veggen.

Faktaboks

Etymologi
av latin ‘svelle’

Turgortrykket er først og fremst avhengig av vanntilgangen. Når en celle tar opp vann ved osmose, stiger saftspenningen. Den blir maksimal når celler legges i rent vann. Ved rikelig vanntilførsel bidrar saftspenningen til å avstive celler og cellevev, for eksempel i et blad. Ved liten vanntilførsel vil den avta og kan føre til at bladene blir slappe og eventuelt visner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg