gæler

Kart over gælernes geografiske utbredelse (i grønt).
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Gæler er navn på en rekke grupper av keltere. Gælerne omfattet kelterne i Irland, i høylandene i Skottland og på øya Man. Overalt her kaller kelterne sitt språk for gælisk.

Faktaboks

Etymologi
gammelirsk goídel (lånt fra walisisk, jfr. moderne walisisk gwyddel 'ire'), flt. goídil. Nyirsk gael/gaedheal og skotsk gaedheal
Også kjent som

engelsk gaels

Det opprinnelige navnet på gælerne synes å ha vært skoter. Keltere fra Irland koloniserte fra 400-tallet evt. eller tidligere den nordlige delen av Storbritannia, som etter dem heter Skottland. Øya Man var også i denne tiden nær knyttet til Irland. Navnet irer kommer fra angelsaksisk og henger sammen med det irske navnet på Irland, Eire. I snevrere forstand brukes gæler og gælisk om høylenderne i Skottland (til forskjell fra skotsk eller lavskotsk).

Når gælerne innvandret til Irland, er omstridt. Av enkelte blir tiden satt til midten eller slutten av bronsealderen, av andre til jernalderen, enten i Hallstatt-tiden eller i La Tène-tiden (rundt 700 fvt.) eller så sent som omkring begynnelsen på vår tidsregning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg