Myosotis sylvatica

Skogforglemmegei. Skåde, Århus

Myosotis sylvatica

Skogforglemmegei. Midtsjælland, Danmark

Skogforglemmegei er en flerårig urt i rubladfamilien. Dette er en av de større forglemmegeiartene; den kan bli opp til 50 centimeter høy med ganske store blomsterkroner på nesten en centimeter i diameter. Dette er en innført prydplante som er nært beslekta med fjellforglemmegei. Skogforglemmegei er vurdert som fremmedart med potensielt høy risiko.

Faktaboks

Etymologi
Fra latin, sylvaticus, som betyr "som hører til i skogen".
Vitenskapelig navn
Myosotis sylvatica
Beskrevet av
Georg Franz Hoffmann
Fremmedartstatus i Norge
PH – Potensielt høy risiko

Utseende

Plantene er vanligvis mellom 20 og 50 centimeter høye. Blomsterkrona har den vanlige himmelblå fargen for forglemmegei med gule skjell ved åpningen til kronrøret. Krona er ganske flat og oftest opptil åtte millimeter i diameter. Begeret har myke krokhår og er delt halvveis ned eller mer i de fem smalt trekanta begertennene. Kronrøret er omtrent like langt eller litt kortere enn begeret slik at begertennene ofte berører den flate delen av krona. Fruktene er avlange smånøtter som er opptil to millimeter lange.

Utbredelse

Skogforglemmegei er innført som hageplante i Norge, men er nå spredd til skog, skogkanter og grasmark i lavlandet og åstrakter i det meste av landet. Arten er fortsatt i spredning og er vurdert til kategorien potensielt høy risiko, PH, i Fremmedartslista.

Artens naturlige utbredelse er Europa nord til Danmark og Sør-Sverige og i vestlige deler av Asia.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

skogforglemmegei
Myosotis sylvatica
Artsdatabanken-ID
101033
GBIF-ID
5341175

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg