To dverg-kaniner
To dverg-kaniner
To dverg-kaniner
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Kanin
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Tamkaniner stammer fra den europeiske villkaninen. De forekommer i et stort antall av farger og former, se kaninraser. Vekten ligger mellom en og åtte kg. Kaninen ble først holdt for å kjøttets skyld og senere også for pelsen, og er i dag et populært kjæledyr.

Formering

Kaninene er meget fruktbare. Villkaninen har ti til tolv unger per kull, mens tamkaninen har sekstil sju unger i kullet. Det vanligste er to til tre kull for en hunnkanin per år i hobbyproduksjonen, mens i næringsdrift kan en komme opp i fem til seks kull i året hvis forholdene legges til rette for det. Fostertiden er ca. 30 dager. Ungene blir født blinde og nakne. De vokser hurtig og er kjønnsmodne et halvt år gamle.

Fôr

Vanlig fôr er høy, som er næringsfattig, men som kaniner trenger mye av for å holde fordøyelsen i gang. De kan også spise gress, salat og grønnsaker. For mye kål i kosten kan gi luft i magen. Dessuten bør de ha proteintilskudd, som soya, jordnøttmel, raps med mer. Skummet melk er bra til avlshunner, men krever svært god fôringshygiene. Kraftfôrblandinger kan brukes til kanin, enten egne blandinger spesialprodusert for kanin eller ku- eller svinefôrblandinger.

Kjøtt og pels/ull

Kaninen er et av de yngste husdyr. Fra først av var formålet med avlen utelukkende kjøttproduksjon. Kjøttet er fast, fint, lyst og velsmakende. Etter hvert ble skinnet brukt som pelsverk, og det ble dannet mange pelsraser. Hårlaget består av ullhår og dekkhår, og i en vanlig pels er de til stede i forholdet 20:1. Vanlig hårlengde hos mellomstore dyr er 3,0–3,5 cm. Man foretrekker en tett pels. Hos angorakanin er det særlig ullen som har verdi. Den er myk og fin og isolerer godt, men har liten styrke. Den brukes til spesielle formål. Det er en målsetting å få 1000–1200 g ull per angorakanin i året. Kaninpels av rex-typen er meget tett, silkeaktig og med sterk glans. Hårlengden er kortere, 1,5–2,0 cm, og av en helt annen type enn vanlig kaninpels.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg