Baja California

Artikkelstart

Baja California er en delstat i Mexico, beliggende på den nordlige delen av Californiahalvøya. Helt i nord grenser Baja California til California i USA, i nordøst til Arizona. Delstaten har 3 315 766 innbyggere (INEGI, 2015), hvorav flesteparten regnes som mestis. Hovedstaden er Mexicali, største by er Tijuana. Delstaten Baja California Sur utgjør den sørlige halvdelen av Californiahalvøya.

Faktaboks

Uttale
b'axa kalifˈårnia
Også kjent som

Nedre California

Natur

Kaliforniakondor i Sierra de San Pedro Mártir nasjonalpark. Fuglen har et vingespenn på 2,8 meter, veier mellom 7 og 14 kilo og er den største på det nordamerikanske kontinentet.

.
Lisens: CC BY 2.0

Naturen består av forrevne granittfjell med en smal kystslette, i nordøst Río Colorados delta. Høyeste punkt er i San Pedro Mártir-massivet i nord, 3096 meter over havet. Sierra de San Pedro Mártir har status som nasjonalpark.

Næringsliv

Jordbruket er konsentrert til strøkene langs elven Colorado med dyrking av bomull, hvete, vindruer og oliven. En økende del av Coloradoelven er brukt til kunstvanning innen USAs grenser og har ført til økt saltholdighet i elven. Dette har skadet jordbruket i området. Det finnes betydelig industri i grensebyene, i stor grad basert på amerikansk kapital. Grensehandelen er omfattende, og turisme er viktig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg